Szíria: megállapodás hiányában még rosszabb háború jöhet

Az ENSZ szíria különmegbízottja szerint a szír kormány és az ellenzék közti béketárgyalások egyetlen alternatívája a háború folytatása. Elemzők szerint még sosem volt ekkora esély a szíriai konfliktus megoldására. Ha viszont nem lesz megállapodás a szemben álló felek között, akkor a két nagyhatalom, az Egyesült Államok és Oroszország segítségét fogja kérni az ENSZ-megbízott.

Staffan De Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja szerint a szíriai konfliktus politikai rendezését célzó genfi  a béketárgyalásoknak a célja egy "világos ütemterv" kidolgozása Szíria jövőjét illetően. Azt mondta, a konfliktus rendezésére nincsen B terv, a tárgyalások sikertelensége a harcok újbóli kiéleződéséhez, egy "még rosszabb háborúhoz" vezetne.

Az ENSZ által kitűzött menetrend szerint a tárgyalások hétfői kezdetétől számítva hat hónapon belül létre kell jönnie Szíriában egy átmeneti kormánynak és egy új alkotmánynak, majd a rákövetkező 12 hónapon belül parlamenti és elnökválasztásokat kell tartani.

Damaszkusz és a Rijád támogatta ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) is elkötelezett egy politikai átmenet mellett, ugyanakkor abban nincs egyetértés, hogy ez pontosan mit is jelent, és miképpen kell végrehajtani.

A damaszkuszi kormányzat azonban elutasítja az ENSZ felszólítását az elnökválasztásra, és a Bassár el-Aszad elnök távozását követelő hangokat is. Valíd Moallem szíriai külügyminiszter korábban leszögezte: minden olyan kísérletet visszautasítanak, hogy az elnökválasztást bármilyen formában napirendre tűzzék Genfben.

Megfigyelők szerint a genfi béketárgyalások szolgáltathatják az utóbbi években a legjobb esélyt arra, hogy megoldást találjanak az ötéves szíriai konfliktusra, amelyben mintegy negyedmillió ember halt meg és 11 millióan kényszerültek elhagyni otthonaikat.

A nagyhatalmakhoz fordulhatnak segítségért

Az ENSZ-megbízott reméli,  ha ez idő alatt nem is jutnak megállapodásra, legalább egy ütemtervben meg fognak tudni egyezni. Megjegyezte, hogy mivel a tárgyalások egyelőre közvetettek, lehetősége nyílik minél több, a konfliktusban érintettet felet meghallgatni. Hozzátette, hogy a közvetett, majd a közvetlen tárgyalások résztvevőinek a listája folyamatosan bővülni fog.

Az ENSZ-megbízott elmondta azt is, hogy ha a hétfőn kezdődő tárgyalásokon és a további két fordulóban a szemben álló felek nem mutatnak hajlandóságot a párbeszédre, a befolyással bíró nagyhatalmakhoz, így az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és a világszervezet Biztonsági Tanácsához fog fordulni.

Kapcsolódók

Kimaradt?