Az USA kijevi nagykövetsége szerint nem ajánlatos Ukrajnába utazni

Az amerikai Külügyminisztérium arra kéri az ország állampolgárait, hogy az Oroszország részéről érkező fenyegetések miatt ne utazzanak Ukrajnába. Ha mégis a kelet-európai országba látogatnak, a polgári zavargások miatt fokozott óvatossággal járjanak el, ugyanis nagyon kockázatos egyes területeken tartózkodni – tájékoztatott az Amerikai Egyesült Államok kijevi nagykövetsége.

A jelentések szerint Oroszország katonai támadást tervez Ukrajna ellen, azt viszont nem lehet tudni, hogy az ukrán határon felsorakoztatott jelentős orosz haderővel pontosan mit szándékozik kezdeni az orosz elnök. A biztonsági körülmények – különösen Ukrajna határánál, az Oroszország által megszállt Krímben és az oroszok által ellenőrzött Kelet-Ukrajnában – jelenleg kiszámíthatatlanok, továbbá várható, hogy rövid időn belül romlanak. Robert Lee, az orosz haderő amerikai szakértője szerint, ha Oroszország átfogó rakétás támadást indít, akkor a kelet-ukrajnai erőket 30–40 perc alatt elpusztíthatják.

Forrás: Wikipédia

Ugyanakkor felhívják az állampolgárok figyelmét, hogy az esetleges orosz katonai akció súlyosan befolyásolhatja az amerikai nagykövetség azon lehetőségeit, hogy konzuli szolgáltatásokat nyújtson, beleértve az amerikai állampolgárok Ukrajnából való kimenekítését is.

Jelenleg Oroszország megszállás alatt tartja a Krím-félszigetet, az Orosz Föderáció már megkísérelte annektálni az Ukrajnához tartozó területet. Az orosz hatóságok továbbra is bántalmazzák és önkényesen bebörtönzik a külföldieket és a helyi lakosokat, különösen azokat, akik ellenzik a félsziget megszállását. Az amerikai kormány megtiltja alkalmazottainak, hogy a Krímbe utazzanak, mert jelenleg nem tudnak sürgősségi beavatkozásokat eszközölni a megmentésükre.

Az Oroszország által ellenőrzött Doneck és Luhanszk területein zajló fegyveres konfliktusoknak már több mint 13 ezer halálos áldozata van. Köztük amerikai állampolgárokat is őrizetbe vettek, megfenyegettek, napokra elrabolták őket. Korlátozzák az amerikai kormányzati alkalmazottak beutazását a két terület keleti részeire és a szomszédos régiókba is.

Gyakori a külföldiek bántalmazása is, Kijevben rendszeresen erőszakba torkolló tüntetések alakulnak ki, továbbá politikusok elleni merényletek és bombarobbantások is történtek. Jelentések szerint a radikális csoportok erőszakos támadásokat hajtanak végre a kisebbségi csoportok és a rendőrök ellen – közölte az USA kijevi nagykövetsége.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?