Kijev, Párizs és Berlin a normandiai formátumban rendezné az ukrán helyzetet

Volodimir Zelenszkij ukrán, Emmanuel Macron francia elnök, valamint Olaf Scholz német kancellár megállapodtak szerdán Brüsszelben arról, hogy folytatják a Donyec-medencei konfliktus rendezésére tett erőfeszítéseiket az úgynevezett normandiai formátumban – közölte az ukrán államfő.

A normandiai formátumban négy ország, Ukrajna, Franciaország és Németország, valamint Oroszország vesz részt. A három vezető Brüsszelben az Európai Unió és az úgynevezett keleti partnerségéhez tartozó országok csúcstalálkozójának keretében tárgyalt egymással.

Zelenszkij kifejezte köszönetét Macronnak és Scholznak, amiért határozottan támogatják Ukrajnát, miközben az ország Oroszország részéről „katonai fenyegetésnek” van kitéve, valamint azért, hogy Németország és Franciaország következetes álláspontot képvisel a normandiai formátumon belül.

Illusztráció forrása: Agerpres/EPA

Az ukrán elnök sajtószolgálata tájékoztatott arról, hogy Zelenszkij külön-külön is tárgyalt a francia elnökkel és a német kancellárral. Zelenszkij Macronnal tartott találkozóján reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió 2022-ben, a soros francia elnökség idején kiemelt figyelmet fordít majd Ukrajna biztonságára és az orosz hibridháború elleni küzdelemre Európában. A Scholzcal folytatott találkozón Ukrajna lehetséges NATO-tagságáról tárgyaltak. További részleteket a sajtószolgálat nem hozott nyilvánosságra.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy a három vezető találkozójára azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök új követeléseket támasztott a nyugati országok felé: a NATO ne terjeszkedjen tovább keletre, és ne telepítsen fegyvereket Ukrajnába, mert ez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát. Oroszország eközben több tízezer katonát és nehézfegyvereket vont össze az ukrán határ közelében, ami miatt Nyugaton az orosz agresszió fokozódásától tartanak. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia figyelmeztette Moszkvát, hogy Oroszország bármilyen agresszív lépése Ukrajna ellen komoly szankciókat fog maga után vonni.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?