A szomszédban is elkezdték a harmadik oltások beadását

Fotó: MTIUkrajnában elkezdődött a koronavírus elleni védőoltás emlékeztető, harmadik, dózisának beadása, egyelőre csupán 14-en kapták meg az országban - hozta nyilvánosságra pénteken az egészségügyi minisztérium.

A héten engedélyezte a tárca a harmadok oltás felvételét, ugyanakkor nem mindenkinek, csak azoknak, akik számára ez egészségügyi szempontból fontos, mert immunrendszerük kevésbé képes védekezni a vírussal szemben. Közéjük tartoznak a HIV-fertőzöttek, a daganatos betegek, azok, akik szervátültetésen estek át, valamint az immunhiányos betegségben szenvedők.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy tévéműsorban ismételten kijelentette, hogy a harmadik dózis felvétele a nem kockázati kategóriákba tartozók számára azután válik lehetővé, hogy a lakosság átoltottsága megközelíti a 70 százalékot. Szavai szerint a felnőtt lakosságnak jelenleg a 40 százaléka vette fel az oltás mindkét dózisát az országban.

Denisz Smihal miniszterelnök közben egy lapinterjúban azt ígérte, hogy többé nem lesz teljes zárlat az országban. Szavai szerint a negyvenszázalékos átoltottságnak köszönhetően ígéretet tehet erre az üzleti szférának. Rámutatott arra, hogy gyakorlatilag nincs korlátozás azokra az intézményekre, amelyek alkalmazottai és ügyfelei teljeskörűen megkapták az oltásokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kötelező maszkviselés a zárt nyilvános helyeken még évekig érvényben maradhat. Smihal pénteken a parlament ülésén közölte, hogy csütörtökön megkapták az első beoltottak a fejenkénti ezer hrivnyát, azaz csaknem 150 lejt, és összesen eddig félmilliárd hrivnyát fizettek ki a költségvetésben erre elkülönített keretből. Volodimir Zelenszkij elnök kezdeményezte, hogy minden ukrán, aki felvette a védőoltás mindkét dózisát, kapja meg ezt az összeget, amelyet főként kulturális programokra, sportolásra vagy belföldi utazásra - turizmusra - használhatnak fel.

Tarasz Zsiraveckij, a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) polgármesterének egészségügyi tanácsadója a TSZN hírtelevíziónak nyilatkozva meggyőződésének adott hangot, hogy a vírus omikron változata már jelen van Ukrajnában, csak egyelőre még hivatalosan nem mutatták ki. Előrejelzése szerint az omikron változatot 3-4 héten belül ki fogják mutatni Ukrajnában is. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy jelentősen elterjedt még az országban a vírus különösen fertőző, először Indiában megjelent delta variánsa.

Ukrajnában péntekre az eddig azonosított fertőzöttek száma 8 899-cel 3 597 046-ra, az elhunytaké 328-cal 92 641-re emelkedett. Az aktív betegek száma eközben több mint 13 ezerrel 197 940-re csökkent. Az elmúlt napon 2028 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba. A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 12 824 666-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 488 330-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Csütörtökön 132 991 embert oltottak be. Az ideiglenesen megszállt krími és Donyec-medencei területekről nincsenek adatok a hivatalos kijevi statisztikában.

Kapcsolódók

Kimaradt?