Az Európa Tanács a szabadságjogok biztosítására szólította fel az orosz hatóságokat

Az orosz hatóságoknak véget kell vetniük a szabadságjogok, köztük a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadsága példátlan elnyomásának Oroszországban – jelentette ki Dunja Mijatovic, a 47 tagot számláló Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa hétfőn.

Közleményében Mijatovic emlékeztetett arra, hogy a 12 napja tartó háború kezdete óta több mint 13 ezer embert állítottak elő több tucat orosz városban, mert gyakorolták törvényes jogukat a békés tiltakozáshoz.

Fotó: Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Facebook-oldala

Emellett több mint ötezer további személyt, köztük újságírókat és emberijog-védőket vettek őrizetbe, amiért nemtetszésüket fejezték ki a háborúval kapcsolatban. Tucatnyi független és külföldi médiumot pedig cenzúráztak, betiltottak, letiltottak, vagy arra kényszerítettek, hogy töröljenek minden olyan információt, mely nem a hivatalos forrásokból származik.

Dunja Mijatovic közölte: az orosz parlament számos szigorú rendelkezést fogadott el, amely büntethetővé teszi az orosz hadsereg ukrajnai műveleteiről szóló hamisnak mondott információk terjesztését, az orosz hadsereg lejáratását, illetve minden olyan médiamegjelenést, amely nyilvános tiltakozásokra szólít fel.

Az új jogszabályok „akár 15 év börtönnel és súlyos bírságokkal sújtanak, nem hagyva teret a szólásszabadságnak és a háborúval kapcsolatos véleménynyilvánításnak” – emelte ki az ET biztosa.

Az intézkedések negatív hatással vannak az ország emberi jogi helyzetére, továbbá újságírók, emberijog-védők és civil társadalmi aktivisták százait készteti arra, hogy külföldön keressenek menedéket – hívta fel a figyelmet.

Mijatovic felszólította Oroszországot, hogy „azonnal állítsa le” a háborút. „Vessenek véget az emberijog-védőkkel, újságírókkal, aktivistákkal és a háborút ellenző minden állampolgárral szembeni elnyomásnak. Tartsák tiszteletben az emberi jogokat, beleértve a véleménynyilvánítás, a békés gyülekezés szabadságát, összhangban Oroszország nemzetközi és európai emberi jogi kötelezettségeivel” – fogalmazott a politikus.

Az emberi jogi biztos végezetül elismerését fejezte ki az Európa Tanács tagállamainak – köztük kiemelve Lengyelországot – „szívből jövő szolidaritásukért, hogy megfelelő ellátást biztosítanak a menekülteknek”. Mijatovic továbbá szorgalmazta, hogy megállapodás szülessen a humanitárius folyosókról a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők biztonságos áthaladásának biztosítására.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?