Az EU kitiltja a légteréből és a repülőtereiről a fehérorosz légitársaságok gépeit

Ezt a gépet kényszerítették leszállásra Minszkben a fehérorosz hatóságokAz Európai Unió nem tűri, hogy "orosz rulettet játszanak" ártatlan polgárok életével, ezért az uniós tagállamok vezetői újabb büntetőintézkedések meghozatalát sürgetik Fehéroroszországgal szemben - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben kedden hajnalban.

Charles Michel a tagállami csúcsvezetők hétfő este kezdődött, kétnapos csúcstalálkozójának első munkanapját követően hangsúlyozta: elfogadhatatlan az, ami vasárnap történt, a Ryanair légitársaság járatának minszki földre kényszerítése. Az uniós tagállamok vezetői "a botrányos, bűncselekménynek számító" fehérorosz intézkedésnek megfelelő uniós válasz meghozatalát várják - tette hozzá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csúcstalálkozó első munkanapját záró sajtóértekezleten kijelentette: a Ryanair légitársaság járatának eltérítése támadást jelent az európai szuverenitás, a demokrácia és a szólásszabadság ellen. A felháborító eset erős válaszokat kívánt meg, ezért a tagállami vezetők az uniós szankciólista kibővítésében egyeztek meg, az incidensben részes személyekkel, és ugyancsak korlátozó intézkedéseket szorgalmaznak olyan entitások ellen, amelyek az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsimet finanszírozzák - monda.

Hangsúlyozta: a fehérorosz hatóságok az incidenssel, és egy harci repülőgép indokolatlan bevetésével előre megfontolt módon megsértették a repülési vészhelyzetekben követendő eljárási szabályokat. Mivel a fehérorosz légteret nem lehet többé biztonságosnak tekinteni, a tagállami vezetők arra kérték fel az Európai Unió Tanácsát, hogy fogadjon el intézkedéseket az Európai Unió légterének és repülőtereinek lezárására a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt - közölte.

"A gépeltérítés után letartóztatott Raman Prataszevicset és barátnőjét, Sofia Sapegát azonnal szabadon kell engedni. Biztonságukért, testi épségükért a fehérorosz hatóságokat terheli a felelősség" - fogalmazott.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát Minszkben. A gépen utazott Raman Prataszevics, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a minszki leszállás után azonnal őrizetbe vettek. A történtek miatt óriási nemzetközi botrány alakult ki, a világ vezetői hatalma, és befolyásos politikusai sorra ítélik el a "fehérorosz repülőgép-eltérítést."

Az USA is csatlakozik a felelősségre vonáshoz

Az ügyről Joe Biden is megszólalt. Az amerikai elnök hétfőn „a nemzetközi jogi normák nyílt megsértésének” és „gyalázatos incidensnek” nevezte Fehéroroszország azon akcióját, amelyben eltérítettek egy utasszállító repülőgépet azért, hogy letartóztathassanak egy ellenzéki újságírót.

Az ügyről Biden akkor nyilatkozott – csatlakozva egyúttal a nemzetközi vizsgálatot szorgalmazó felhívásokhoz -, miközben az Európai Unió tagállamai, a Ryanair légitársaság Litvániába tartó járatának vasárnapi eltérítésére reagálva, megállapodtak, hogy újabb szankciókat léptetnek életbe Fehéroroszországgal szemben, egyebek közt kitiltva a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatokat az unió 27 tagállamának légteréből és repülőtereiről.

A Fehér Ház külön közleményben tudatta, hogy Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn beszélt Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel, és azt ígérte neki, hogy „az Egyesült Államok az EU-val és más szövetségesekkel összehangolva felelősségre fogja vonni a Lukasenka rezsimet”.

Megmozdult a fehérorosz ellenzék. Protaszevics őrizetbe vételének hírére a fehéroroszországi elnökválasztás után Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető sajtótájékoztatót tartott Vilniusban. A politikus a történtek után a Nemzetközi Légiközlekedési Szervezet (IATA) vizsgálatát és Fehéroroszország kizárását követelte az IATA-ból.

KGB-ügynökök lehettek a gépen

"Úgy tűnik, hogy a hatóságok célja az újságíró és útitársa eltávolítása volt. Úgy véljük, néhány KGB-ügynök is kiszállhatott a repülőtéren" – közölte hétfőn Michael O'Leary, a diszkont légitársaság vezérigazgatója, aki hozzátette: az állami támogatású gépeltérítés rémisztő volt az utasok és a legénység tagjai számára egyaránt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A litván hatóságok korábban arról számoltak be, hogy az Athénból Vilniusba tartó gép utasai közül öten nem érkeztek meg a balti ország fővárosába. Azt biztosan tudni, hogy közöttük van Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró, illetve a barátnője, Szofija Szapega.

Kapcsolódók

Kimaradt?