Kitiltották Nagy-Britanniából a fehérorosz légitársaságot, az EU is szankciókra készül

A brit gépek is el fogják kerülni a fehérorosz légteret. A Belavia légitársaságot valószínűleg az EU reptereiről is ki fogják tiltani.

A brit kormány hétfőn azonnali hatállyal felfüggesztette a Belavia fehérorosz légitársaság nagy-britanniai működési engedélyét és intézkedett arról is, hogy a brit légitársaságok ne használják Fehéroroszország légterét.

Az ügy előzményeként vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az akcióban a fehérorosz légierő egyik MiG-29-es vadászgépe is részt vett.

A Ryanair járatán utazott Raman Prataszevics, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a minszki leszállás után őrizetbe vettek. Grant Shapps brit közlekedési miniszter hétfőn a Twitteren bejelentette, hogy felfüggesztette a Belavia nagy-britanniai működési engedélyét és utasította a brit polgári repülésügyi hatóságot (CAA) annak elrendelésére, hogy a brit légitársaságok kerüljék el a fehérorosz légteret.

Eközben az Európai Unió is szankciókra készül a fehérorosz vezetés ellen. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tagállami csúcsvezetők kétnapos tanácskozására érkezve megerősítette: az értekezlet napirendjére veszi az incidenst, ide értve a járaton utazó, Minszkben előállított Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügyét is. Kijelentette: „nemzetközi botrány”, hogy civilek, európai állampolgárok élete került veszélybe, ezért különböző intézkedések meghozatalán, szankciók bevezetésén fognak dolgozni. Határozott válaszlépésekre van szükség, ugyanis a fehérorosz hatóságok cselekedete fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra és a nemzetközi civil repülésre egyaránt - húzta alá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos kijelentette, hogy az EU-nak nyomást kell gyakorolnia a fehérorosz vezetésre. További szankciókat kellene kivetnie, célzottan azokkal szemben, akik felelősek az utasszállító kényszerű leszállásáért. Szavai szerint tárgyalni kell légiforgalmi korlátozásokról Fehéroroszországgal összefüggésben.

„Úgy vélem, az a legjobb módszer, ha a felelősökre először nyomást gyakorlunk az ilyen cselekedetek miatt. Bízom abban, hogy egységes fellépésről állapodhatunk meg nemzetközi szinten” - fogalmazott.
 „A Minszk elleni lépéseknek gyorsaknak és szigorúaknak kell lenniük” – mondta Alexander de Croo belga miniszterelnök. A politikus közölte azt is, hogy a hétfő este kezdődő uniós csúcson javasolni fogja, hogy a tagállamok tiltsák meg a leszállást a Belavia fehérorosz légitársaságnak az Európai Unió területén.

(Nyitókép: munich-airport.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?