Ausztriában februártól kötelező lesz az oltás felvétele a 18 éven felülieknek

Kötelezővé teszik februártól a koronavírus elleni oltás felvételét Ausztriában a 18 éven felüli személyek számára – jelentette be vasárnap Karl Nehammer kancellár.

Az új rendelkezés életbe lépésének lesz egy átmeneti fázisa: a lakosságnak március közepéig lesz lehetősége felvenni a vakcinát. „Ezt követően ellenőrzéseket végzünk, és akinek nincs megfelelő orvosi indoka arra, hogy ne oltassa be magát, 600-tól 3600 euróig terjedő büntetést kockáztat” – mondta a kancellár egy Bécsben tartott sajtótájékoztatón.

Az elmúlt héten parázs viták zajlottak az osztrák parlamentben erről a tervezetről, annak fényében, hogy a lakosság 78,5 százaléka megkapta az oltás legalább két dózisát. A kancellár hozzáfűzte, hogy az intézkedésről szóló jogszabálytervezet alkotmányos kétségeket is felvetett, ezért van szükség az átmeneti időszak bevezetésére.

Szombaton egyébként mintegy 27 ezer ember tiltakozott Bécsben az oltások kötelezővé tétele ellen arra hivatkozva, hogy a rendelkezés sérti az egyéni szabadságjogokat. A kormány eredeti terve az volt, hogy már 14 éves kortól kötelezzék az oltás felvételét, azonban elálltak ettől az elhatározástól, és a 18 éves korhatárt szabták meg. A törvénytervezetet várhatóan jövő hét csütörtökön fogadják el.Karl Nehammer osztrák kancellár | Fotó: Agerpres/EPA

Az intézkedés meghozatalát a kormány elsősorban azzal indokolja, hogy a kórházak leterheltek, és az osztrák tudósok kutatásaira alapozva szeretnék elérni a 90 százalékos átoltottságot, mert ettől remélik a nyájimmunitást.

A parlamentben a törvényhozók többsége az intézkedés mellett áll, a kormányzó konzervatívok mellett a zöldek, a szociáldemokraták és a liberálisok is támogatják, csupán a szélső jobboldali erők vannak ellene.

A törvénytervezet szerint az oltáskötelezettség alól felmentést élveznek a várandós nők, és azok, akiket valamilyen egészségi okokból nem lehet beoltani. A kormány adatai szerint a 7,4 millió beoltható lakosból 5,8 millió személynek van már érvényes oltási igazolványa.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?