Amerikai-orosz találkozó Szkopjében? - A washingtoni sztárelemző szerint az ukrajnai háborúnak vége

Van esély arra, hogy ezen a héten, Szkopjéban találkozzon, s rövid megbeszélést is folyatsson egymással az Egyesült Államok és Oroszország külügyminisztere. George Friedman magyar származású amerikai geopolitikai stratéga úgy tudja, Washington és Moszkva már megkezdte a korai tárgyalásokat az ukrajnai háború lezárásáról.    
 
Bár az előzetes hírek arról szóltak, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) csütörtöki, szkopjei tanácskozásán nem tárgyal egymással Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, egyes értesülések most már arról szólnak, hogy mégis léterjöhet a megbeszélés. Az ukrán külügyminiszter bojkottálja a tanácskozást, tiltakozásul amiatt, hogy azon lehetővé tették az orosz külügyminiszter részvételét is. Az MTI beszámolója szerint a három balti ország szintén bejelentette, hogy hasonló okokból nem küld képviselőket a csütörtökön és pénteken tartandó külügyminiszteri találkozóra.
Bulgária hétfőn jelezte, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók ellenére lehetővé teszi a Szergej Lavrov orosz külügyminisztert szállító repülőgépnek, hogy áthaladjon a bolgár légtéren és így eljusson az északmacedón fővárosba. A bolgár külügyminiszter közleményében kiemelte, hogy kivételesen és ideiglenes jelleggel engedélyezik a diplomáciai célú átrepülést a bolgár légtérben. Az ukrán külügyi szóvivő a Facebookon azt írta, hogy ennek engedélyezése azt a jelzést küldi „a II. világháború óta a legnagyobb fegyveres konfliktust kirobbantó országnak, mintha lenne lehetősége visszatérni a 2022 februárja előtti együttműködési formákhoz”.
Nem mindenki örül Szergej Lavrov szkopjei útjának Fotó: Agerpres
George Friedman magyar származású amerikai geopolitikai stratéga úgy tudja, Washington és Moszkva már megkezdte a korai tárgyalásokat. „A háborúnak vége, már csak az a kérdés, mi lesz a vége" - mondta az Indexnek adott interjújában a világhírű elemző, aki szerint békemegállapodásnak kell születnie. Mint fogalmazott, az ukránoknak el kell fogadniuk egy mérsékelt területvesztést a Donyeck-medencében, de az igazi tárgyalás az Egyesült Államok és Oroszország között zajlik. Úgy véli, Moszkva nem nyert akkora stratégiai mélységet, amekkorát szeretett volna. A másik szemszögből nézve pedig Washington távol tartotta az oroszokat az ukrán határon húzódó NATO-vonaltól. Ám Friedman szerint Oroszország jobban akar gazdaságilag jelentős hatalom lenni, mint amennyire Ukrajnára fájt a foga, ehhez pedig mindenképpen szükséges van Amerikára. 

„Az Egyesült Államok nyitott lesz az együttműködésre, ha a területi kérdéseket rendezik. Úgy vélem, ez lesz a végső kritikus tárgyalás. Az Egyesült Államok újjáépítette Németországot és Japánt a háború után, így ez nem áll kívül Ukrajna esetében sem az amerikai hagyományokon” – mondta az Indexnek a sztárelemző. Hozzátette: Oroszország és Ukrajna egyaránt vesztett, de Oroszországnak gazdasági győzelemre van szüksége a háború befejezéséhez, Amerika pedig profitálhat egy erősebb orosz gazdaságból.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?