A szélsőjobboldali Olasz Testvérek szövetség nyerte a választásokat Olaszországban

Az exit poll adatok szerint az Olasz Testvérek szélsőjobboldali szövetség nyerte a választásokat Olaszországban és Giorgia Meloni lesz a miniszterelnök. Ha a szavazatszámlálás megerősíti az előzetes eredményt, a második világháború óta először kerül hatalomra egy kriptofasiszta szövetség.

Az olasz sajtó szerint az exit poll-eredmények 41 és 45 százalék közötti arányt mutatnak a három pártból álló szélsőjobboldali szövetség számára (négy, de a negyedik nem érte el a bejutási küszöböt). Az Olasz Testvérek egy olyan pártszövetség, amely a két világháború közötti fasizmus örökösének vallotta magát, akár 26%-ot is kaphatott volna. A választási részvételi arány egyébként alacsony volt, este 7 órakor alig több mint 51%.

Giorgia Meloni felemelkedése meteorszerű, tekintve, hogy pártja, az Olasz Testvérek mindössze 4 százalékot kapott a 2018-as választásokon. A szélsőjobboldaliak győzelme az EU egyik legfontosabb országában egy olyan időszakban következik be, amikor Európa energiaválsággal és az ukrajnai orosz agresszióval küzd. Matteo Salvini Északi Liga pártja és Silvio Berlusconi volt miniszterelnök Forza Italia nevű pártja szintén tagja lesz a kormánykoalíciónak. Mindketten Vlagyimir Putyin nyílt támogatói voltak a múltban.

Fotó forrása: az Olasz Testvérek Facebook-oldala

A győztes koalíció kiáltványában azonban az áll, hogy Olaszország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, Meloni pedig Berlusconihoz hasonlóan nyíltan kiállt a NATO mellett. Matteo Salvini ezzel szemben ellenezte mind az Oroszországgal szembeni szankciókat, mind az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, de politikai elemzők szerint ezek az álláspontok inkább opportunista jellegűek voltak.

Nemrég az Olasz Testvérek és az Északi Liga euroszkeptikus álláspontot képviseltek, és eljátszottak azzal a gondolattal is, hogy kivonják Olaszországot az euróövezetből. A jelenlegi koalíció programja azonban egyértelművé teszi, hogy Olaszország az EU-ban marad, és nem mond le az euróról. Az EU gazdaságpolitikáját illetően a jobboldali pártok az EU növekedési és stabilitási paktumának felülvizsgálatát és az európai gazdasági kormányzás reformját követelik a „stabil és fenntartható növekedés és a teljes foglalkoztatás” biztosítása érdekében.

Az energiapolitikát illetően a koalíció támogatja a zöld átmenetet, mint az egyik kulcsfontosságú területet, ahol Olaszország nemzeti érdekeit meg kell védeni, de nem részletezi ezt a kérdést. Elemzők szerint Olaszország új kormánya kevésbé lesz hajlandó elkötelezni magát az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentése mellett.

A program által leginkább kiemelt uniós szakpolitikai terület a migráció. Meloni a korlátozás mellett érvel, és az új kormányban valószínűleg nagyobb lesz a feszültség Brüsszellel, de még mindig mérsékeltebbnek tartják, mint a francia Marine Le Pen-t.

Politikai elemzők úgy vélik, hogy a szélsőjobboldali koalíción belüli belső harcok szinte elkerülhetetlenek lesznek, és a választási szövetség könnyen összeomolhat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?