banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Minden hatalmat magához ragadott a török elnök

Az új elnöki rendszerében nincs akadálya, hogy a katonai főparancsnokság a védelmi minisztérium irányítása alá kerüljön - jelentette ki az államfő. Törökországban a végrehajtó hatalom feje már nem a kormány, hanem Recep Tayyip Erdoğan.

"Nincs már olyan, hogy civil vagy katona, ezt a megközelítést meghaladtuk" - fogalmazott azerbajdzsáni és észak-ciprusi látogatása alatt a török elnök. A védelmi miniszter és a haderő közötti kapcsolatok a jövőben még inkább "szolidárisak" lesznek, hangsúlyozta Erdoğan.

A június 24-én újraválasztott - és immár a kormányt is irányító - Erdoğan államfői eskütétele után néhány órával, hétfőn nevezte ki a hivatalához tartozó minisztereit.

A hétfőn életbe lépett alkotmánymódosítással a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény is megszűnt, és az elnökre szállt át a teljes kormányfői jogkör. A minisztériumok, amelyek számát az új rendszerben Erdoğan több tárca összevonásával 16-ra csökkentette, ezentúl az elnöki hivatalhoz tartoznak.

A kormányzat jelentősen átalakult, csak a belügyi, a külügyi és az igazságügyi tárca élén nem történt változás. Erdoğan hétfő este bejelentette, hogy egy alelnököt is választ maga mellé, és a Hürriyet beszámolója szerint az újságíróknak a külföldi útján adott nyilatkozatában jelezte: lehet, hogy a jövőben egy második alelnököt is kinevez.

Arra vonatkozóan, hogy az egyesítéssel újonnan létrejött kincstári és pénzügyminisztérium vezetését saját vejére, Berat Albayrakra bízta, Erdoğan a friss nyilatkozatban azt mondta: Albayraknak a pénzügyi szektorban megvannak mind a gyakorlati, mind az elméleti tapasztalatai. Erdoğan hozzátette: a hitelminősítő intézetek is mindig egyre lejjebb sorolták Törökországot, miközben az felfelé haladt. Úgyhogy Ankara azokra sem hallgat.

A török államfő rámutatott: az ország új, elnöki rendszerében a központi bank és az állami bankok is gyakorlatilag már összekapcsolódtak a kincstári és pénzügyi tárcával. Emlékeztetett egyúttal arra, hogy a kincstár és a pénzügyminisztérium korábban egy intézmény volt.

Egy hétfőn kiadott törvényerejű rendelet értelmében ezentúl a mindenkori államfő jelöli majd ki a központi bank elnökét, az intézmény alelnökeit és a monetáris tanácstagokat is. Az intézkedéssel az érintett tisztviselők megbízatása egyúttal a korábbi 5 évről 4 évre csökken.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?