Számos kurd felkelőt „ártalmatlanítottak” Törökországban

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 18 felkelőjét "ártalmatlanította" eddig Dél- és Délkelet-Törökországban a rendőrség és a csendőrség egy szerdán indított közös műveletben - közölte az Anadolu állami hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva.

A beszámoló szerint 11 PKK-tagot az Osmaniye tartományban húzódó Amanosz-hegységben, négyet Sirnak, hármat pedig Diyarbakır tartományban "ártalmatlanítottak" a biztonsági erők.

A PKK 1984-ban indított fegyveres felkelést a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért. A lázadók a régió általuk jól ismert magas hegyeit kihasználva harcolnak a török biztonsági erők ellen, azonban az országban számos más helyen is vannak búvóhelyeik, így a több száz kilométerrel nyugatabbra található Amanosz-hegységben is.

A török hadsereg az északnyugat-szíriai Afrín körzetben a helyi kurd milícia ellen januárban indított beavatkozásának is az egyik célja az volt, hogy elvágja a Szírián keresztül a határhoz közeli Amanosz-hegységbe áramló PKK-felkelők útvonalát.

A török-kurd konfliktusban az elmúlt évtizedekben közel 50 ezer ember halt meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?