Törökország: újra több mint száz ember ellen adtak ki elfogatóparancsot

Újabb 109 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot szerdán Törökország-szerte azzal a gyanúval, hogy az érintettek kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A gyanúsítottak között van a családügyi minisztérium, valamint a gazdasági tárca összesen 11 korábbi alkalmazottja, továbbá a haderő jelenleg is szolgálatot teljesítő 43 katonája. A többiek kilétét az Anadolu nem részletezte.

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok nemzetközi mozgalmát teszi felelőssé a hatalomátvételi incidensért. A hivatalos álláspont szerint a terrorszervezetnek nyilvánított hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderőbe is.

A volt minisztériumi dolgozók állítólag használták azt a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő programot, amelyen keresztül a török vezetés szerint a 2016-os puccskísérletet is szervezték. A katonák ellen szóló elfogatóparancsokat a gülenista mozgalom korábban őrizetbe vett tagjainak vallomásai alapján adták ki. Ankara a puccskísérlet után rendkívüli állapotot vezetett be, amely során a kormány törvényerejű rendeleteket bocsáthat ki.

Törökországban az elmúlt 22 hónap alatt

  • legalább 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek
  • 38 ezret felfüggesztettek munkaköréből, több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek
  • legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez.

A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem a mozgalom feltételezett tagjait és támogatóit is.

Az Európai Unió számos vezető politikusa úgy véli, hogy a hatalomátvételi kísérletre adott török válasz túlzó, és az ország egyre inkább távolodik az európai értékektől.

Kapcsolódók

Kimaradt?