Pakisztán dupla kerítéssel zárja le afgán határát

Afganisztán ellenzi a határzárat, mert közösségeket választ szét, és szerintük nem is jó helyen van.

Pakisztán több mint 480 millió dollárt költ arra, hogy drótkerítést állítson fel az Afganisztánnal közös 2400 kilométer hosszú, jórészt hegyvidéken át vezető határszakaszán, korlátozandó a terroristák szabad mozgását a két ország között - írja a Euronews.

Pakisztán évek óta folytat katonai hadműveletet, hogy felszámolja az Észak- és Dél-Vazirisztán törzsi területeken tevékenykedő fegyveres szervezeteket.

A határzár, melynek kiépítését tavaly kezdték meg, két, egymással párhuzamos drótkerítésből áll, melyek közül az Afganisztán felőli oldalon futó mintegy négy méter, a Pakisztán felőli oldalon lévő pedig 3,3 méter magas. A két kerítés tetején és közöttük szögesdrót van. A határzár pakisztáni oldalán katonai őrhelyeket létesítettek.

Országunk és népünk nagyobb biztonsága érdekében kellett elvégeznünk ezt a munkát - mondta el újságíróknak egy pakisztáni katonai parancsnok, amikor a múlt hónapban bemutatta nekik a határkerítést. A hadsereg jelentése szerint 2019 végére a határszakasz 92 százalékán áll majd a kerítés, bizonyos részeket azért hagynak ki, mert túlságosan nehezen járható hegyi szakaszokon húzódnak.

A határkerítés felállítása kivívta az afgán kormány haragját, amely vitatja a határvonal kijelölésének pontosságát, ráadásul úgy véli, hogy a kerítés közösségeket vág ketté - tette hozzá a Euronews.

Pakisztán állítása szerint azonban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terroristái afgán területen tervelik ki támadásaikat. Azzal vádolja Kabult, hogy nem tesz eleget a határ biztosításának érdekében. Míg Pakisztán eddig 64 biztonsági létesítményt és őrhelyet alakított ki a közös határ egy 180 kilométeres szakaszán, addig ugyanitt Afganisztán mindössze nyolcat - mondták el az NBC News televíziós csatornának pakisztáni biztonsági tisztségviselők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?