Így befolyásolják amerikai cégek a munkavállalókat, hogy kire szavazzanak

Amerikai cégek alkalmazottakra tett nyomásgyakorlását leplezte le Alexander Hertel-Fernandez politológus egy könyvben.

A politológus konkrét példákkal is illusztrálja, hogyan terelik be a szavazófülkékbe a vállalatok az alkalmazottaikat és mondják meg, kire kell szavazniuk.

A The Guardian beszámolója szerint a szakértő Politics at Work: How Companies Turn their Workers into Lobbyists (Politika a munkahelyen: hogyan változtatják lobbistákká munkásaikat a cégek) című könyve többek között azokat az eseteket írja le, amikor a munkavállalókra nyomást helyeznek, hogy hozzájáruljanak a kampányfinanszírozásokhoz, vagy éppen felemlegetik, ha valaki nem vett részt politikai eseményeken.

Előfordul az is, hogy cégek politikai üzeneteket helyeznek el az alkalmazottak fizetését tartalmazó borítékban. A szerző megemlít olyan eseteket, amikor a munkavállalók képzésén konkrétabb politikai (tulajdonképpen ideológiai) üzeneteket fogalmaznak meg, mint például, hogy a gazdagok többet fizetnek, mint amennyi fair volna, vagy, hogy az adóztatás, szabályozás és törvényhozás megnehezíti a cégek számára a profitszerzést – ez pedig a munkaadó és munkavállaló számára is hátrányos.

A szerző rámutat arra, hogy a menedzserek és munkások közötti hatalmi egyenlőtlenség miatt ez inkább kényszerítés, mint a szólásszabadság gyakorlása.

Kutatásai szerint minden harmadik munkás tart attól, hogy ha nem követi a cég elvárásait, akkor megtorlásban lesz része. A kiszolgáltatottabb munkások fogékonyabbak erre a nyomásra, ugyanakkor kimutatható, hogy amikor a cég követi a politikai aktivitást, akkor az valóban erősödik a munkavállalók részéről.

Címlapi illusztrációnk forrása: Sebastien Thibault

Kimaradt?