Minority SafePack: nem okozott csalódást Dél-Tirol

Olaszország a 11. uniós tagállam, ahol kigyűlt a Minority SafePack európai kisebbségügyi polgári kezdeményezés kvótája.

A kezdeményezők által létrehozott honlap számlálója szerint kedden délben Olaszországból 59 320-an írták alá az MSPI-t, a minimális kvóta 54 750.

A dél-európai Olaszország révbe érése több szempontból is jelentős az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) számára. Elsősorban azért, mert Olaszország az első és egyetlen az Európai Unió alapító tagállamai közül, ahol kigyűlt a kvóta. Másodszorban azért mert közel 60 milliós lakosságával Olaszország a legnagyobb EU-tagállam, amely „kizöldült”. Harmadsorban pedig azért, mert a példaértékű autonómiával rendelkező Dél-Tirolnak ezzel sikerült szolidaritásból is példát mutatnia. 

Mint ismert, ahhoz, hogy az EB nyilvántartásba vegye a FUEN és az RMDSZ által indított polgári kezdeményezést 2018. április 3-ig minimum 1 millió aláírásnak kell összegyűlnie. További feltétel, hogy a kezdeményezés aláíróinak legalább 7 uniós tagállamból kell érkezniük, a Brüsszel által megállapított lakosságarányos kvóta szerint. Az utóbbi feltételt 11 országban - Románia, Magyarország, Szlovákia, Lettország, Spanyolország, Horvátország, Dánia, Bulgária, Litvánia, Szlovénia és  - Olaszország teljesült. Valószínűleg ez marad a végleges szám is, ugyanis a még „célba várt”  Ausztriában, Lengyelországban és Finnországban túl sok aláírás hiányzik.

Kapcsolódók

Kimaradt?