Minority SafePack: még két hétig gyűjtik az aláírásokat Arad megyében

A hajrához közeledik az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogató aláírásainak gyűjtése. Arad megyében eddig közel hatezer aláírást gyűjtöttek papíron, azoknak a számát még nem ismerhetik, akik online biztosították támogatásukról a kezdeményezést.

„Az aláírásgyűjtés a következő hetekben is tart – mondta Faragó Péter parlamenti képviselő, az aradi RMDSZ elnöke. – Biztos vagyok benne, hogy Romániában meglesz a háromszázezer aláírás, és most már csak úgymond rágyűjtünk. Még ezer-ezerötszáz aláírást szeretnénk összegyűjteni Arad megyében, mert mindegyik számít, ahhoz, hogy elfogadtassunk Brüsszellel egy olyan törvényjavaslat-csomagot, amely garantálja az őshonoz nemzeti kisebbségeknek az azonos elbírálást, hogy ugyanolyan jogaik legyenek a szülőföldjükön, mint a többséget alkotó nemzetbelieknek”.

A honatya elismerte, hogy – legalábbis Aradon és környékén – a számos ismertető fórum ellenére nem érezték át kellően a súlyát a MSPI-nek az emberek, amíg a magyar kormány és a magyarországi közmédia nem állt teljes mellszélességgel az ügy mellé. „Ez egy ritka lehetőség, amire nem volt példa, hogy rákényszeríthessük Brüsszelt a kisebbségi jogok betartatására. Remélem, sikerül összeszedni az egymillió aláírást, ellenkező esetben az uniós nem is fog tárgyalni erről velünk” – mondta Faragó.

Arad megyében a helyi RMDSZ-szervezeteknél írható alá a kezdeményezés, valamint a MSPI honlapján. Faragó Péter felhívta a figyelmet, hogy az is csak egyszer írhatja alá a kezdeményezést, aki kettős – román és magyar – állampolgársággal is rendelkezik.

Mint ismert, a FUEN által elindított javaslatcsomag célja, hogy az Európai Unió olyan törvények megalkotására és betartására kötelezze a tagországokat, amelyek az őshonos nemzetiségeknek garantálják többek között az anyanyelvhasználatot, az anyanyelvű oktatást, vagy a nemzeti jelképek használatát. A kezdeményezéshez az EU hét tagországában legalább egymillió polgár kell csatlakozzon az aláírásával, az ország lakosságával arányban álló kvóta szerint. Az aláírásgyűjtés jelenlegi helyzetéről szóló összefoglaló cikkünket itt olvashatja

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?