Utolsó hetében a Minority SafePack: Litvánia is „befutott”

Litvánia a 9. ország, ahol kigyűlt a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés érvényességéhez szükséges kvóta. A balti állam esetében 8250 aláírásban határozta meg az Európai Biztottság a kvótát, ezt kedden lépték át

Mint ismert, ahhoz, hogy az EB nyilvántartásba vegye az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és az RMDSZ által indított polgári kezdeményezést 2018. április 3-ig minimum 1 millió aláírásnak kell összegyűlnie. További feltétel, hogy a kezdeményezés aláíróinak legalább 7 uniós tagállamból kell érkezniük, a Brüsszel által megállapított lakosságarányos kvóta szerint. Az utóbbi feltételt 9 országban - Románia, Magyarország, Szlovákia, Lettország, Spanyolország, Horvátország, Dánia, Bulgária és most Litvánia teljesült. 

Vincze Loránt, a FUEN elnöke arról tájékoztatta a Maszolt, hogy információik szerint közel áll a kvóta túllépéséhez Olaszország, Finnország Lengyelország, Szlovénia és Ausztria is, tehát akár 14 országban is meglehet a minimális számú aláírás.

Az aláírások száma - a FUEN összesítése szerint - kedden délben 979 790 volt, tehát 20 210 aláírás hiányzott az 1 millióhoz.

A cél elérése érdekében kedden Kelemen Hunor RMDSZ-elnök nyílt levélben szólította meg az erdélyi magyarokat, hogy az aláírásgyűjtés utolsó hetében se dőljenek hátra, tegyenek meg mindent az MSPI sikeréért. „Április 3-án zárul aláírásgyűjtési kampányunk. Egy hetünk van tehát arra, hogy ismét felmutassuk erőnket, és a fennmaradt 25 ezer aláírást összegyűjtsük. A következő napokban még esély nyílik dolgaink menetén változtatni. Ezért arra kérlek, most még ne dőljünk hátra! Feladatunk nem kevesebb, mint a magyar közösség vissza nem térő lehetőségéről emlékeztetni családtagjainkat, barátainkat és ismerőseinket” – írja Kelemen Hunor. 

Április 3-ig itt lehet aláírni a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?