Puigdemont is aláírta a Minority SafePack polgári kezdeményezést

Látványosan megugrott a hét elején Spanyolországban a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláíróinak száma.

Három nap alatt közel 6 ezerrel nőtt a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés spanyolországi aláíróinak száma. Míg március 5-én délelőtt csak 26 911 állampolgár szignózta az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést, addig három nappal később ez a szám 32 735-re nőtt, ami az ibériai ország esetében megállapított 40 500-as kvóta 80.83 százalékát  jelenti.

A hirtelen érdeklődés egyértelműen összefüggésbe hozható azzal, hogy hétfőn este Carles Puigdemont volt katalán elnök is aláírta az MSPI-t és Twitter-üzenetben arra ösztönözte híveit is, hogy kövessék példáját. 

Hasonló jelenségnek voltunk tanúi azt követően is, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Facebookon közzétett videóüzenetben kérte híveit az MSPI aláírására. Akkor pár napon belül több tízezerrel nőtt a kezdeményezés magyarországi aláíróinak a száma.

Mint ismeretes, ahhoz, hogy az Európai Bizottság nyilvántartásba vegye az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és annak egyik legaktívabb tagszervezete, az RMDSZ által indított polgári kezdeményezést 2018. április 3-ig minimum 1 millió aláírásnak kell összegyűlnie. További feltétel, hogy a kezdeményezés aláírói legalább 7 uniós tagállamból kell érkezzenek, a Bizottság által megállapított lakosságarányos kvóta szerint. Legutóbbi információink szerint az aláírások száma meghaladta a 750 ezret, viszont egyelőre csak 3 tagállamban - Románia, Magyaország és Szlovákia - érték el és haladták meg bőségesen a kvótát. Az EB honlapján létrehozott aláírási felületen azt látjuk, hogy a kvóta eléréséhez legközelebb Lettország (87%), Spanyolország (81%) és Dánia (70%) áll. A valós adatokat viszont csak a kezdeményezés lezárulta után fogjuk megtudni, amikor felvezetik azokat az aláírásokat is, amelyeket a FUEN tagszervezetei, civil partnerei gyűjtenek papíralapú aláírási íveken.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?