Eltörölték a netsemlegességet az Egyesült Államokban

Eltörölte a netsemlegességet biztosító előírásokat az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) csütörtökön.

A bizottság három republikánus párti tagja igennel, két demokrata párti tagja pedig nemmel szavazott a kommunikációs hatóság vezetője, Ajit Pai előterjesztésére, amelyben a netsemlegesség eltörlését javasolta.

Az akkor demokrata párti többségű kommunikációs bizottság 2015 februárjában fogadta el a netsemlegességet szavatolni hivatott szigorú szabályokat, amelyek megtiltják a szélessávú internet szolgáltatóknak, hogy leállítsák vagy lassítsák a hozzáférést tartalmakhoz, vagy fizetség ellenében egyes tartalomszolgáltatókat olyan előnyben részesítsenek, amelynek eredményeként azok szolgáltatásai másokénál gyorsabban juthatnának el a fogyasztóhoz.

Ajut Pai szerint ez az intézkedés megnyitja az utat a befektetések és az innováció előtt a telekommunikációs cégek számára. Ezek a cégek azonban éppen az ellenkezőjét tették korábban is, és sokkal inkább a profitmaximalizálás érdekelte őket - mutat rá a The Next Web cikke.

A legrosszabb forgatókönyv szerint ezennek megnyílik az ajtó a fokozatos árazások előtt, amelyek korlátozzák a kevesebbet fizetők internethasználatát, előnyben részesíthetnek bizonyos honlapokat vagy szolgáltatásokat.

Az optimistábbak szerint a döntés még megakadályozható a szövetségi bíróságon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?