Még mindig oltják a londoni toronyházat

Londonban még mindig lángol az a toronyház, amely szerdára virradóra gyulladt ki. A tűzben 12 ember biztosan meghalt, de a rendőrség arra számít, hogy tovább emelkedik az áldozatok száma. 18 sérült állapota válságos, és sok embert még eltűntként tartanak számon. A túlélőknek gyűjtés indult, miközben már a felelősöket is keresik.

Nyugat-Londonban második napja tart az oltás annál a 24 emeletes toronyháznál, amely szerdára virradóra gyulladt ki. A Grenfell Towert több lakásában még csütörtökre virradóra is fel-felcsaptak a lángoka BBC tudósítójának beszámolója szerint.

Nem csak füstöl, még itt-ott lángol is

A tűzoltók folyamatosan oltják, locsolják az épületet még több mint 24 órával azután, hogy felcsaptak a lángok. 

120 lakásában akár hatszázan is lehettek, 12 ember halt meg, de az áldozatok száma még emelkedhet,miután sok sérült állapota válságos, és a tűzoltók még nem jutottak be minden kiégett lakásba sem. Sok embert eltűntként tartanak számon, a hozzátartozók a kórházakat végigjárva és a közösségi médiában közzétett fotókkal keresik azokat, akikről nem tudnak semmit. 

A tüzet az eddigi hírek szerint egy második emeleti lakásban, egy zárlatos hűtő okozta, de a lángok drámai gyorsasággal terjedtek át az egész épületre. A házban egyetlen tűzlépcső volt, de a lakóknak sokáig azt mondták,maradjanak a lakásukban, ne próbáljanak menekülni. Sokan ennek ellenére nem vártak a tűzoltókra, elhagyták az épületet, olyan is volt, aki az ablakból ugrott ki a lángok elől. 

A díszburkolat okozta a drámát?

A Grenfell Tower 1974-ben épült, de a közelmúltben felújították, tavaly fejezték be a munkát. Ennek részeként az épület kívülről egy díszburkolatot kapott, hogy jobban nézzen ki. Felmerült, hogy a lángok éppen emiatt a burkolat miatt terjedtek szét olyan gyorsan. 

A helyi lakóközösség már régóta aggódott a tűzbiztonság miatt. Egy tavalyi felhívásával, amely arra figyelmeztette a tulajdonosi jogokkal is bíró tanácsi ingatlankezelő céget, hogy a toronyházban folyamatos a tűzveszély, mindenekelőtt a belső épületszerkezeti elemek összetétele és a tárolókban gyakran felgyűlő hulladék miatt. A lakószövetség tavalyi levele szerint 2013-ban egy hirtelen feszültség-megugrás már majdnem tüzet okozott.

Gyűjtés indult

Több száz embernek veszett oda mindene a tűzben, megsegítésükre London-szerte gyűjtés indult.

Az emberek olyan mennyiségű élelmiszert, ruhát, takarókat, fekvőhelyet ajánlottak föl a rászorulóknak, hogy a brit Vöröskereszt már közölte, nem tud több felajánlást fogadni.

Kapcsolódók

Kimaradt?