Hajtóvadászat indult a manchesteri merénylő bűntársai ellen

Hajtóvadászatot indított a brit rendőrség a manchesteri robbantó, Salman Abedi feltételezett bűntársai ellen, akik a gyanú szerint a merényletnél használt pokolgépet segítettek megépíteni az elkövetőnek - közölte egy neve elhallgatását kérő rendőrségi tisztségviselő.

“A kérdés az: az elkövető egyedül, vagy valamilyen terrorhálózat tagjaként tervelte ki és vitte véghez a merényletet. Erre a kérdésre összpontosít jelenleg a nyomozás” – mondta a forrás a Reuters brit hírügynökségnek. A nyomozók szerint a merényletnél használt robbanószerkezet megépítése egy bizonyos szintű szakértelmet és hozzáértést igényel, ennek alapján feltételezik azt a hatóságok, hogy a robbantó nem egyedül építette meg a pokolgépet, hanem annak összeszerelésében mások is segítettek neki.

A hajtóvadászat keretében a brit rendőrség szerdán razziát tartott egy belvárosi épületben, a manchesteri Piccadilly vasútállomás közelében – jelentette az EFE spanyol hírügynökség. A helyi lakosok elmondása szerint a – 62 lakásból álló – “Granby House” bérházba fegyveres rendőrök és símaszkot viselő fegyveresek hatoltak be. A rajtaütés idejére a közeli vasútállomás területét átmenetileg lezárták – közölte a rendőrség egyik szóvivője.

A merénylet feltételezett elkövetőjének apja, Ramadán Belkászem Abedi az AP amerikai hírügynökségnek Tripoliból telefonon nyilatkozva cáfolta, hogy a fia kapcsolatban állt volna szélsőségesekkel. Elmondta: a múlt héten beszélt fiával, aki szerinte Szaúd Arábiába, onnan pedig Líbiába készült utazni, hogy a muzulmán böjti hónapot, a ramadánt a családjával tölthesse. “Nem hiszünk ártatlanok legyilkolásában. Nem ilyenek vagyunk” – jelentette ki.

Szerdai adatok szerint a Manchester Arena rendezvényközpontban elkövetett öngyilkos merényletnek 22 halálos áldozata volt, a sebesültek száma 64, közülük húszan válságos állapotban vannak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?