Navalnij orosz ellenzéki politikus öt év után útlevelet kapott

Öt évig tartó elutasítás után útlevelet kapott csütörtökön Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, hogy külföldön vizsgáltathassa ki magát.

Navalnijt, aki jelölt kíván lenni a jövő évi elnökválasztáson, szombaton valaki zöld sebfertőtlenítővel arcon öntötte, ami miatt jobb szeme vegyi égési sérülést szenvedett és - feltehetően ideiglenesen - 80 százalékban elvesztette látóképességét.

A Szövetségi Migrációs Hivatal (FMSZ) büntetett előéletére hivatkozva korábban nem volt hajlandó kiadni az útlevelét. Az ellenzéki politikus néhány napja kijelentette, hogy szemét Svájcban vagy Spanyolországban szeretné kezeltetni. Ügyvédje szerint a hatóságok ritka kivételt tettek.

Navalnij útlevél-kérelmét korábban az úgynevezett Kirovlesz-ügyben történt elítélésére hivatkozva utasították el. Az ügyben Navalnij az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult, amely azonban még nem hozott döntést.

A Vlagyimir Putyin kihívójaként fellépő, 40 éves videoblogger egyébként valószínűleg elvesztette jogát arra, hogy jövőre elnökjelölt legyen, mert kudarcot vallott az arra irányuló kísérlete, hogy tisztázza magát a Kirovlesz-ügyben. Navalnijt és Pjotr Oficerov üzletembert azzal vádolták meg, hogy 16 millió rubelt (jelenlegi értékén mintegy 80 millió forintot) sikkasztottak el a Kirovlesz állami fakitermelő vállalattól. A bíróság 2013-ban ötévi börtönre és pénzbírságra ítélte a politikust, az EJEB azonban törvénytelennek minősítette a verdiktet, az orosz legfelsőbb bíróság pedig tavaly novemberben elrendelte a perújrafelvételt.

Az új eljárásban első fokon Navalnijt a korábbi letöltendő öt év helyett ugyanilyen időtartamú felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Szerdán a másodfokú törvényszék elutasította a politikus fellebbezését és helyben hagyta a büntetését.

Ez Navalnij elnökjelölti ambícióinak végét jelentheti, mivel az elnökválasztás rendjéről rendelkező orosz jogszabály tíz évre a büntetés letöltését vagy az amnesztiát követően kizárja a politikai küzdelemből a súlyos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélt személyeket.  Navalnij azonban nem hagyott fel a kampányolással arra hivatkozva, hogy az orosz alkotmány csak azokat fosztja meg a jelöltséghez való joguktól, akiket büntetés-végrehajtási intézményben tartanak fogva.

Alekszej Navalnij az utóbbi időben azzal hívta fel magára hazájában és nemzetközi szinten a közfigyelmet, hogy márciusban a világhálóra feltöltött egyik videóban súlyos korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt. Kezdeményezésére március 26-án országos tüntetést tartottak a korrupció ellen. A politikust a hatósággal való szembeszegülés miatt 15 napra lecsukták. Medvegyev az ellene felhozott állításokat "képtelenségnek", "zagyvaléknak" és politikai indítékúnak nevezte.

Az orosz sajtóban megjelent jogi elemzések szerint az ellenzéki politikus abban az esetben válhat mégis hivatalos elnökjelöltté, ha az EJEB a megismételt eljárás nyomán született ítéletet is jogellenesnek minősíti - ami az újabb verdikt megsemmisítését vonhatja maga után -, vagy ha Navalnij az alkotmánybírósághoz fordul és az úgy dönt, hogy az elnökválasztás rendjéről rendelkező jogszabály alaptörvény-ellenes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?