Le Pen: egy év múlva nagy valószínűséggel frankkal fizetnek a franciák

Hat nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt a szuverenista elnökjelölt, Marine Le Pen és az őt jelölő Nemzeti Front vezető politikusai cáfolták, hogy ellentmondás lenne az euróról korábban hangoztatott álláspontjuk és a két forduló között kötött kormányzati megállapodásuk között.

„Egy év múlva nagy valószínűséggel frankban fogják fizetni a franciák a baguette-et, mégpedig új frankban, nem a régiben, hanem új nemzeti valutában” – mondta Florian Philippot, a Nemzeti Front alelnöke hétfőn a France Inter közszolgálati rádió kérdésére.

Az alelnök szerint a franciáknak nem kell kételkedniük abban, hogy Le Pen megválasztása esetén a Nemzeti Front programjának megfelelően tárgyalásokat kezdeményez Franciaország európai partnereivel az Európai Unióból és az eurózónából kilépéséről, és „hat, hét vagy nyolc hónappal később lesz egy referendum azért, hogy a franciák véleményt mondjanak a megkötött megállapodásról” (az EU-val).

A kérdés azért merült fel, mert Marine Le Pen szombaton választási koalíciót kötött Nicolas Dupont-Aignannal, egy kisebb szuverenista párt elnökével, és a két politikus közötti hatpontos kormányzati megállapodás – ellentétben a Nemzeti Front programjával – kimondja, hogy már nem tekinti elengedhetetlennek a gazdaságpolitikához Franciaország kivezetését az eurózónából.

Elemzők szerint a Nemzeti Front választási programjának ez az alappillére váltotta ki a legnagyobb ellenérzést a választókból, a nemzeti valutához való visszatérést ugyanis a felmérések szerint a franciáknak 78 százaléka elutasítja.

Megtartható az euró közös valutaként

Marine Le Pen vasárnap megerősítette, hogy Franciaország visszakapja „a nemzeti valutáját”, ha megválasztják elnöknek. Hozzátette, hogy az új frank a mindennapos vásárlásokban kapna helyet, de a nagyvállalatok továbbra is eurót használnának „a nemzetközi kereskedelemben”.

„Már elég régóta szorgalmazom a közös valuta átalakítását nemzeti valutává. Következésképpen, nincs semmilyen ellentmondás” – mondta a BFM hírtelevíziónak a szuverenista elnökjelölt. Hozzátette: azt gondolja, hogy „tökéletesen megtartható az euró közös valutaként”.

Hírmagyarázók szerint ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Front a nemzeti és a közös valuta együttes használatának bevezetését szorgalmazná.

Egy szombati lapinterjúban Le Pen egyébként arról beszélt, hogy a káosz elkerülése érdekében legalább egy-másfél évig egyeztetne az euró kivezetéséről.

Marion Maréchal-Le Pen nemzetgyűlési képviselő, az elnökjelölt unokahúga szerint nagynénje „álláspontja egyáltalán nem változott”. A képviselő arra emlékeztetett, hogy Marine Le Pen „semmit nem tesz a franciák nélkül”, azaz „erről a nagy társadalmi vitáról is konzultálni fog velük”, ha megválasztják elnöknek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?