Bekérette a török külügyminisztérium az ankarai német ügyvivőt

Bekérették a török külügyminisztériumba az ankarai német ügyvivőt kedden, miután a német szövetségi hírszerzés (BND) elnöke, Bruno Kahl egyik nyilatkozatában azt mondta, hamis az a török állítás, hogy az Egyesült Államokban élő török hitszónok, Fethullah Gülen mozgalma állt a 2016. július 15-ei puccskísérlet mögött - közölte a török tárca.

A török külügyminisztérium hangsúlyozta: hozzáférhető minden bizonyíték, köztük a puccsisták vallomásai, amelyekből kiderülnek gülenista kapcsolataik, továbbá az összeesküvőknek az incidens előtt és az aközben folytatott kommunikációja is nyilvános. Mint írták: a Gülen-hálózat céljai érdekében eltiporja az alapvető jogelveket. A szervezet főként ügyész, bíró és rendőr tagjai illegális lehallgatásokkal és hamis iratokkal sok embert megkárosítottak. Gülenisták százai tartózkodnak Németországban - olvasható a szövegben.Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő már vasárnap kijelentette: a német hírszerzés kételkedése annak bizonyítéka, hogy Berlin az elvetélt államcsíny mögött álló gülenista szervezetet támogatja. Hitelteleníteni akarnak minden információt, amelyet átadtunk nekik a hálózatról, ez annak a jele, hogy támogatják a mozgalmat - mondta Kalin.

Bruno Kahl azt is állította, hogy Törökországban az állami apparátusban végrehajtott tisztogatások, illetve tömeges elbocsátások akkor is megtörténtek volna, ha előző év júliusában nem lett volna a puccskísérlet, legfeljebb nem akkora mértékben, nem olyan kíméletlenül. Kahl szerint az csupán egy "örömmel fogadott ürügy" volt az említett hatósági lépések végrehajtására.

Azt ugyanakkor hozzátette, hogy a puccskísérlet „nem az állam által ösztönzött" esemény volt. A BND elnöke ezzel kapcsolatban kijelentette: a kormány már a puccskísérlet előtt nagyszabású tisztogató akcióba kezdett. Ezért a katonai vezetők egy része azt gondolta, hogy gyorsan puccsot kell végrehajtaniuk, mielőtt a tisztogatás rájuk is kiterjed.

Kapcsolódók

Kimaradt?