Prága is elutasítja a menekültek automatikus elosztását

Csehország az EU-tagországok vezetőinek csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján újra el fogja utasítani a menekültek automatikus elosztását az egyes tagországok között - jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter szerdán Prágában a parlamenti felsőházban egy külügyi meghallgatáson.

A cseh diplomácia irányítója leszögezte, hogy Prága a menekültügyben a hatékony szolidaritás elvének híve, és ezt az álláspontot kívánja kövekezetesen képviselni az Európai Unióban.

A „hatékony szolidaritás” elvének lényege, amelyet Szlovákia javasolt és a visegrádi országcsoport (V4) magáévá tett az, hogy minden uniós tagállam lehetőségei szerint kapcsolódik be a migrációs válság kezelésébe. „Nem lehet a tagországokat kizárólag aszerint értékelni, hány menekültet fogadnak be. Szélesebb értékelésre van szükség” – jelentette ki a cseh külügyminiszter, aki az Európai Tanács e heti ülése előtt adott tájákoztatást a szenátoroknak. Úgy vélte: megegyezni a közös menekült- és befogadó politikában nem lesz könnyű.

Lubomír Zaorálek szerint az Európai Unió már tárgyal azokkal az országokkal, ahonnan a menekültek érkeznek, hogyan lehetne ezeket az emberek otthon tartani. A tervezett megállapodásokat az (uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő) Európai Tanács is megvitatja. „A tárgyalások a megállapodások megkötéséről már folyamatban vannak” – közölte Zaorálek, és konkrétan Etiópiát, Szenegált, Líbiát és Jordániát említette. Megjegyezte: Nigerrel és Malival is tárgyalni kellene. A külügyminiszter hangsúlyozta: Csehországnak meggyőződése, hogy a jövőben szükség van az uniós határok jobb és hatékonyabb védelmére. "Ezen a téren feltétlenül szükséges a tagországok jobb és hatékonyabb együttműködése" - állította Lubomír Zaorálek.

Kimaradt?