Skót függetenség: konzultációt kezd a kormány az újabb népszavazásról

Társadalmi konzultációt kezd a jövő héten a skót kormány az újabb függetlenségi népszavazás lehetőségéről - közölte csütörtökön Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

A kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) Glasgowban rendezett éves kongresszusának nyitónapján felszólalva Sturgeon bejelentette: a kormány új törvénytervezetet állított össze a referendumról, de ezt egyelőre csak konzultációra bocsátja, és még nem terjeszti az edinburghi parlament elé. A skót kormányfő közölte: a szándék az, hogy Skóciának módja legyen újból fontolóra venni a függetlenség kérdését, mielőtt az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót.

Skóciában két éve tartottak már népszavazást a függetlenségről, akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt. A brit EU-tagságról június 23-án rendezett referendumon országos átlagban szűk többséggel, 51,9 százalékkal a kilépést pártolók győztek, ám Skóciában a választók 62 százaléka a bennmaradásra szavazott.

Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése, mivel Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

Ez komoly konfliktust vetít előre Londonnal. A 2014-ben tartott függetlenségi referendumot a skót kormány a brit kormány beleegyezésével rendezte, közös szándéknyilatkozat és külön törvény alapján, a jelenlegi brit kormány azonban hallani sem akar az újabb skót népszavazásról.

May: a Brexitből nincs kimaradási lehetőség

Theresa May brit miniszterelnök legutóbb a kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben összehívott - múlt heti - éves kongresszusának nyitóbeszédében jelentette ki, hogy az Egyesült Királyság együtt fog kilépni az Európai Unióból, "a Brexitből nincs kimaradási lehetőség". Hozzátette: soha nem fogja megengedni, hogy "megosztó nacionalisták kikezdjék az Egyesült Királyság négy nemzetének (Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország) kincset érő unióját".

Kongresszusi beszédében May megerősítette, hogy a brit kormány tavasszal kezdeményezi a brit EU-tagságot rögzítő, 1972-ben kelt törvény visszavonását.

Nicola Sturgeon csütörtöki felszólalásában azonban bejelentette, hogy a Skóciát kormányzó SNP londoni alsóházi frakciója a törvény semmisségéről szóló jogszabálytervezet ellen fog szavazni. "Skócia nem erre szavazott, és képviselőink sem fognak erre szavazni" - fogalmazott. A skót kormányfő hozzátette: Theresa Maynek tiszteletben kell tartania a skót választók 62 százalékának véleményét.  A legutóbbi közvélemény-kutatások mindazonáltal azt mutatják, hogy a skót függetlenség támogatottsága nem nőtt számottevően a skót választók körében a brit EU-tagságról rendezett népszavazás óta sem.

Mindemellett a gazdasági környezet is jóval kedvezőtlenebb, mint az előző skóciai függetlenségi népszavazás idején volt. A skót kormány akkoriban jelentős részben az északi-tengeri olajkitermelés adóbevételeire alapozta költségvetési terveit arra az esetre, ha a választók az elszakadás mellett döntenek, és az államháztartás bevételi becsléseit 110 dolláros olajár-prognózisra építette, jóllehet a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti árfolyama jelenleg alig haladja meg az 50 dollárt.

Kapcsolódók

Kimaradt?