London is kiválna Nagy-Britanniából

Londoniak tízezrei írtak alá pénteken egy petíciót, amelyben azt követelik, hogy a főváros váljon függetlenné, és maradjon az Európai Unió tagja. Elszakadna az Egyesült Királyságtól Skócia és Észak-Írország is.

Délutánig több mint 40 ezren írták alá az interneten a Sadiq Khan főpolgármesterhez intézett felhívást, hogy nyilvánítsa függetlennek Londont az Egyesült Királyságtól, és nyújtsa be a csatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz. Az indoklás szerint: London nemzetközi város, és Európa szívében akarunk maradni!

Nagy-Britanniában a választók közel 52 százaléka a kilépésre szavazott, Londonban viszont 60 százalék a maradásra. Erre hivatkozva azt írják a petíció megfogalmazói: „Lássuk be, hogy nem azonos a véleményünk az ország többi részével. Ahelyett, hogy egymás ellen szavazunk minden választáson, kezdeményezzük hivatalosan a válást, és maradjunk együtt barátainkkal a kontinensen”. Sadiq Khan egy nyilatkozatban pedig azt követelte, hogy London a maga nevében, külön is részt vehessen a kiválási tárgyalásokon.

Korábban a skót és az északír nemzeti párt már bejelentette, hogy népszavazásra készülnek az Egyesült Királyságból való elszakadásról. A Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője, Nicola Sturgeon hangsúlyozta, hogy Skócia lakosságának nagy többsége a bennmaradásra adta voksát. A radikális ír nemzeti párt, a Sinn Féin emlékeztetett, a referendum lehetősége az Írország egyesítéséről szóló 1997-es nagypénteki egyezményben is szerepelt.

"Létfontosságú, hogy London hallathassa a hangját a téma megtárgyalásakor, akárcsak Skócia és Észak-Írország", az a két régió, amely szintén a bennmaradásra szavazott - írta. "Létfontosságú, hogy az egységes piac tagja maradjunk" - tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?