Kvótareferendum: ezt tudjuk eddig az erdélyi szavazatokról

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) eddig 35 950 Romániából érkezett levélszavazatot dolgozott fel. A folyamat még tart – válaszolta a Maszol megkeresésére Listár Dániel, az NVI kommunikációs főosztályvezetője.

Portálunk arról érdeklődött, hogy Erdélyből hányan küldték be levélszavazatukat és ezek közül hány volt érvényes. Rákérdeztünk a szavazatok megoszlására, illetve arra is, hogy hány romániai lakcímű kettős állampolgár került be abba a választói névjegyzékbe, amely alapján az NVI kiszámolta az érvényességi küszöböt.

Listár Dániel közlése szerint az NVI a beérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak (külső borítékok) ellenőrzését szeptember 26-én kezdte el, és jelenleg is zajlik. A legfrissebb adatok szerint 107 305 darab szavazási irat feldolgozása történt meg, ezek közül 90 037 darab (83,91 %) volt érvényes (ebből romániai értesítési címmel 35 970 darab), továbbá 17 268 darab (16,09 %) volt érvénytelen.

A főosztályvezető emlékeztetett: a szavazatot tartalmazó belső borítékot csak az érvényes szavazási iratok esetében bontják ki. Az eddig feldolgozott adatok szerint az igen szavazatok száma 630 darab (1,09%), a nem szavazatok száma 57 392 darab (98,91%). Az érvénytelen szavazólapok száma 189 darab. „A levélszavaztok feldolgozása után a népszavazás hivatalos végeredményét a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, várhatóan a jövő héten” – közölte Listár.

Arra a kérdésünkre azonban nem kaptunk választ, hogy hány romániai lakhelyű magyar állampolgár került be a szeptember 17-i regisztrációs határidőig a választói névjegyzékbe. Az NVI honlapján elérhető adatok szerint Erdélyből október 3-ig, tehát a referendum utáni napig 139 211-en regisztráltak, de aki ezt szeptember 17-e után tette meg, az nem szavazhatott, és a névjegyzékbe sem került be.

Azt tudni lehet, hogy a választói névjegyzékbe 274 627 levélben szavazó magyar állampolgár került be (ezeknek csak egy része erdélyi), és az NVI eddig 58 022 érvényes levélszavazatot számolt össze.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?