Eltemették Simon Peresz volt izraeli államfőt

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szerdán elhunyt Simon Peresz volt államelnök temetésén elmondott gyászbeszédében az izraeli jobb- és baloldal közös céljáról és a katonai erő segítségével megteremthető béke fontosságáról beszélt.

Peresz temetésére - az izraeli állami méltóságok mellett - az egész világból hetven politikai vezető sereglett Jeruzsálembe. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök, Romániát Klaus Johannis államfő képviselte. Jelen volt Barack Obama amerikai és Mahmúd Abbász palesztin elnök is.

Elsőként Reuven Rivlin jelenlegi államfő szólalt meg remegő hangon. Egy korszak lezárásának nevezte Peresz halálát, és megemlékezésében bocsánatot kért politikustársai nevében a politikai csatározások hevében olykor elhangzott személyes sértésekért. 

Utána Netanjahu szólalt fel, aki bevonulásakor kezet fogott és néhány szót váltott az első sor egyik legelőkelőbb helyére - Orbán Viktor mellé - ültetett Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Netanjahu Izrael egyik alapító atyjának nevezte a kilencvenhárom évesen elhunyt Pereszt, s optimizmusának, békevágyának és Izrael iránti szeretetének jeleként értékelte, hogy Izrael és az egész világ gyászolja, és ennyien jöttek az egész világból, hogy végső búcsút vegyenek tőle. Hangoztatta, hogy Peresz életének volt célja, s reményt lehet meríteni örökségéből. Peresz nemzedékekre próbálta biztosítani Izrael védelmét, miközben békét próbált kötni is - vélte a kormányfő, s hangsúlyozta, hogy politikai riválisok voltak ugyan, de barátok lettek az évekkel. Netanjahu felidézte egy késő éjszakába húzódó beszélgetésüket, amelyben Peresz kifejtette, hogy csakis a béke garantálhatja a biztonságot Izrael számára, míg ő úgy vélte, hogy csakis a biztonság garantálása után következhet a békekötés.A temetésen - újragondolva régebbi véleményét - kifejtette, hogy mindkettejüknek igaza volt, s mindkettejük célja az ország jövőjének biztosítása volt. A katonai erő csak eszköz, mellyel megteremthető a valódi cél, a béke. Az igazság nem csak az egyik politikai oldalon van"- mondta Netanjahu.

Obama: a következő nemzedéken a sor az izraeli-palesztin béke megteremtésére

Barack Obama amerikai elnök Simon Peresz volt izraeli államfő pénteki temetésén elmondott gyászbeszédében a közös amerikai és izraeli értékekről beszélt, valamint annak fontosságáról, hogy a következő nemzedék békét kössön a palesztinokkal.

A Peresz iránti tisztelete jeléül zsidó fejfedőt, azaz kipát viselő Obama a jeruzsálemi Herzl-hegyen az egész világból egybegyűlt vezető politikusok és közjogi méltóságok, valamint Izrael vezetői előtt kijelentette: Mahmúd Abbász palesztin elnök jelenléte is a béke szükségességére figyelmeztet, s emlékeztetett rá, hogy Peresz mindig a palesztinok egyenlő jogaira, nemzeti önmeghatározásuk szükségességére hívta fel a figyelmet. „Most Izrael következő nemzedékének és barátainak a kezében van a békekötés munkája" - tette hozzá az amerikai elnök a többi gyászbeszédnél jóval több politikai kijelentést tartalmazó búcsúztatásában.

„Peresz a cionista gondolatban rejlő igazságot és reményt mutatta nekünk, a visszanyert haza földjén a szabad életet. Biztonságos életet egy önmagát megvédeni képes nép számára"- hangsúlyozta Obama. „Ez volt Simon Peresz élete, és ez Izraelé is, a zsidó nép története az elmúlt században"- tette hozzá, majd héber szavakkal köszönt el az izraeli államférfitől, aki hosszú politikusi pályája során John Kennedyvel kezdve tíz amerikai elnökkel találkozott, és tárgyalt.

Obama előtt a család nevében gyermekei búcsúztak el a Peresztől. Ők a közéleti szereplő mellett felidézték Peresz magánéletét, személyiségének családias vonásait. Előttük Bill Clinton volt amerikai elnök és Ámosz Óz izraeli író szólalt fel a család kérésére.

Clinton felelevenítette huszonöt éven át tartó barátságukat, és kijelentette, hogy a Peresz által megálmodott jövő már Izrael jelenkori valóságává lett. Elutasította bírálóinak vádját, hogy az elhunyt naiv álmodozó lett volna, s kijelentette: Peresz mindig tudta, miként valósítsa meg álmait, és soha nem adott fel semmit.

Ámosz Óz erősen politikai színezetű beszédében elmondta, hogy barátságuk kezdetén, negyven éve rájött Simon Peresz titkára: ez a naivitása volt, amellyel egyrészt elfogadta és felismerte a valóságot, másrészt meg akarta változtatni azt, miközben önmagában is kész volt változtatásra.

A gyászbeszédek után a koporsót a Jichák Rabin és Jichák Samir volt kormányfők sírjai között kialakított, új sírhelyen hantolták el. Az elhunyt gyermekei elmondták a hagyományos zsidó gyászimát, a kaddist, majd elhelyezték a friss síron a különböző izraeli állami szervek és a család koszorúit.

Peresz temetésére - az izraeli állami méltóságok mellett - az egész világból hetven jelenlegi és volt politikai vezető sereglett Jeruzsálembe. Az izraeli média szakértői szerint idén még egy nemzetközi rendezvényen sem jelent meg egyszerre ennyi vezető a nagyvilágból, s Izraelben utoljára Jichák Rabin temetésén, 1995-ben volt jelen ennyi nemzetközi közjogi méltóság.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?