Idén már nem válthatja le a venezuelai ellenzék Madurót

Várhatóan idén már nem válthatja le a venezuelai ellenzék Nicolás Madurót, a dél-amerikai ország államfőjét, a venezuelai választási hatóságok helyi idő szerint kedden ugyanis közzétettek egy menetrendet, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy 2016-ban népszavazást tartsanak a rendkívül népszerűtlen elnök sorsáról.

Tibisay Lucena, a nemzeti választási tanács elnöke azt mondta: a szocialista kormányzat valószínűleg október közepén vagy végén kaphat lehetőséget arra, hogy összegyűjtse a referendum kiírásához második körben szükséges négymillió aláírást.

Ezt követően a választási tisztségviselőknek 29 nap áll rendelkezésre arra, hogy igazolják az aláírások hitelességét, és az ezt követő 90 napon belül írhatják ki a népszavazást.

A menetrend értelmében tehát Maduro leváltása 2017 januárja vagy februárja előtt valószínűleg nem történhetne meg, habár optimista számítások szerint egy kis esély még lehet egy decemberi referendumra.

A mély gazdasági és politikai válságba süllyedt Venezuela politikai ellenzéke számára rendkívüli jelentőségű az időzítés. Ha 2017. január 10. előtt rendeznék meg a népszavazást, és az Maduro menesztését eredményezné, a törvények értelmében előrehozott elnökválasztásra kerülne sor, amelyen a jelenlegi állás szerint a szocialista ellenzék aratna győzelmet. Ha ugyanis később zajlana le a referendum hasonló eredménnyel, csupán annyi történne, hogy az alelnök venné át a venezuelai államfő székét egészen megbízatása 2019-es lejártáig.

Az ellenzék azzal vádolja a választási tanácsot, hogy a folyamat fékezésével a kormány érdekeit szolgálja. Henrique Capriles, az ellenzék vezetője arra szólította fel a venezuelai lakosságot, hogy szeptember elsején vonuljanak utcára és követeljék az aláírások gyűjtését lehetővé tevő, pontos dátum kiírását.

A venezuelai gazdaság az ország legfőbb bevételét jelentő kőolaj árának zuhanásával egy időben mélyrepülésbe kezdett. A súlyos élelmiszerhiánnyal küszködő latin-amerikai államban szinte mindennaposak a tüntetések és a fosztogatások.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?