Áramütéses kínzásig fajult a helyzet Venezuelában

Politikai tevékenységük miatt az ellenzék több tagját őrizetbe vették és később meg is kínozták Venezuelában - tudatta helyi idő szerint szerdán Buenos Airesben a Human Rights Watch (HRW) nevű emberi jogi szervezet.

A New York-i székhelyű HRW 21, idén májusban és júniusban történt esetről tud. A letartóztatott ellenzékiek testén cigarettát nyomtak el, többeket pedig árammal kínoztak meg. Egyesek elmondták: "olyan bűncselekmények beismerésére kényszerítették őket, melyeket sosem követtek el. Volt, akit azzal fenyegettek meg, hogy megölik vagy megerőszakolják".

A HRW állításait interjúkra, bírósági jegyzőkönyvekre és rendőrségi jelentésekre alapozza. A jogvédők felszólították az Amerikai Államok Szervezetét, hogy gyakoroljon nyomást a venezuelai vezetésre, hogy vizsgálja ki az eseteket, és engedje szabadon azokat, akiket önkényesen tartanak fogva. "Nyomásgyakorlás híján a venezuelai kormányzat továbbra is azt gondolhatja, hogy bármiféle következmény nélkül brutálisan és önkényesen sújthat le a másként gondolkodókra" - hangsúlyozta a HRW egyik illetékese, José Miguel Vivanco. A szervezet szerint mintegy 90 politikai fogoly lehet jelenleg Venezuelában, amit Caracas következetesen visszautasít.

A szinte kizárólag kőolajszármazékokat exportáló Venezuela gazdasága a nyersolaj árának zuhanása miatt mélyrepülésbe került, az infláció elszabadult, az üzemek többsége leállt, és a boltok polcai üresek. Ezzel párhuzamosan az országban súlyos politikai válság alakult ki, miután a legutóbbi választáson Nicolás Maduro államfő ellenzéke került többségbe a törvényhozásban, és az elnök leváltását igyekszik elérni, egyelőre népszavazás útján. A kormányzat kedden bejelentette: az ellenzéki koalíció feloszlatását kéri a választási bizottságtól, mert a kormány szerint csaltak a népszavazáshoz szükséges aláírások összegyűjtésekor.

Kapcsolódók

Kimaradt?