Egyre inkább a hadsereg irányítja Venezuelát

A hadseregre bízta Venezuela öt legnagyobb kikötőjének irányításátNicolás Maduro elnök. "Ma bevettük az ország öt legfontosabb kikötőjét: Gantát, La Guairát, Puerto Cabellót, Maracaibót és Guamachét" - mondta Maduro szokásos heti rádiós és televíziós üzenetében, miután megbeszélést folytatott Vladimir Padrino védelmi miniszterrel. Az öt kikötő tevékenységét kézben tartó egységes állami hatóság élére Efraín Velasco Lugo tábornokot nevezte ki.

E lépésektől azt reméli, "hogy a kikötők végre úgy kezdenek majd működni, ahogy kell" - mondta Maduro. Utasítása alapján hétfőtől katonákat vezényeltek a kikötőkbe, repülőterekre és a vállalatokhoz, s a katonák "olyan káoszt és felfordulást" találtak az érintett helyszíneken, amely szerinte a "korrupció" melegágya.

Maduro hétfőn az általános áruhiány miatt úgy döntött, hogy ő és védelmi minisztere átveszi "az ország áruellátásának teljes irányítását". Az elnök szerint minden minisztériumot "a civilek és a hadsereg szövetségét" megtestesítő "elnöki irányítás alá helyeznek". A rendelet értelmében a hadsereg új szabályokat fog kidolgozni az élelmiszerek, gyógyszerek, személyes higiéniai cikkek, illetve a háztartási takarítószerek beszerzéséről, kereskedelméről és elosztásáról.

A rendelet parlamenti aláírásakor a baloldali elnök azt mondta: reméli, hogy "rendet tud teremteni a gazdaság minden láncszemében", s ezzel méltó választ ad arra a "szabotázsra", amellyel az ellenzék valójában őt akarja eltávolítani a hatalomból. "Ez egy háború" - mondta. A venezuelai hadsereg mostanra erős gazdasági és politikai pozícióhoz jutott. Az olajbevételeken alapuló venezuelai gazdaság az olaj árának zuhanása miatt 2014-ben mélyrepülésbe kezdett. Az alapvető árucikkek 80 százaléka fellelhetetlen a helyi üzletekben, az IMF szerint pedig az idén 720 százalékos lesz az infláció.

És a helyzet egyre romlik. Egy hete mintegy 500 venezuelai asszony törte át az egy éve lezárt kolumbiai határt, hogy élelmiszert vásároljon a szomszédos országban. A hétvégén pedig 35 ezer venezuelai özönlött át a Kolumbiába vezető hidakon a legközelebbi gyógyszertárat és élelmiszerboltot keresve, miután Caracas fél napra feloldotta a határzárat. Sokan már hajnalban felsorakoztak a határnál, és liszttel, étolajjal, pelenkákkal felpakolva tértek vissza.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?