Hitelesek a Maduro elleni referendumhoz gyűjtött aláírások

A venezuelai választási hatóság hitelesnek fogadta el kedden annak az 1,8 millió támogató aláírásnak a többségét, amelyet az ellenzék gyűjtött össze a Nicolas Maduro szocialista elnök visszahívásáról benyújtott népszavazási kezdeményezéséhez.

A döntéssel megkezdődhet az a hosszas folyamat, amely az ellenzék tervei szerint új választások kiírásához vezethet.

A Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nevű, parlamenti többséggel bíró jobboldali pártkoalíció tisztségviselőinek jelenlétében megtartott ülésén a Nemzeti Választási Tanács (CNE) 1,3 millió aláírásról mondta ki, hogy hitelesnek tekinthetők, miközben a jogszabályok a népszavazási kezdeményezés első szakaszában csak 200 ezer hiteles aláírás összegyűjtését írják elő.

Jesus Torrealba, az ellenzéki koalíció szóvivője sajtóértekezletén nagy sikernek nevezte, hogy ennek többszörösét tudták benyújtani. Ugyanakkor jelezte, hogy a továbbiakban az aláírások egy részét személyesen kell majd igazolniuk a népszavazást támogatóknak, s az eljárás részleteit szerdán ismerteti majd a választási hatóság.

A jobbközép ellenzék versenyt fut az idővel, ugyanis ha az elnök visszahívásáról szóló népszavazást sikerül 2017. január 17-ig lebonyolítani, akkor a törvények szerint új választásokat kell kiírni. Ha a referendumot csak később tudják megtartani, úgy egyszerűen alelnöke léphet majd Nicolas Maduro helyébe.

Közben kedden újabb ellenzéki tüntetésre került sor a venezuelai fővárosban, Caracasban, ahol a rohamrendőrség könnygázzal oszlatta szét a CNE döntését sürgető, s ezért a választási hatóság székházához vonuló, mintegy ezer fős tömeget.

A venezuelai helyzet hónapok óta “robbanással” fenyeget a parlamenti ellenzék és a szocialista kormány belpolitikai hadviselése miatt. Az ellenzék a kormányt teszi felelőssé a világpiaci olajárak visszaesése nyomán kialakult mély gazdasági válságért, amely nagy ütemű inflációt, az energiaellátás akadozását, valamint az alapvető közszükségleti cikkeknek és élelmiszereknek az üzletekből való eltűnését eredményezte.

Kapcsolódók

Kimaradt?