Éhen haltak az állatok Venezuela több állatkertjében

Mintegy 50 állat pusztult éhen Venezuela nagyobb állatkertjeiben a tartós élelemhiány miatt az utóbbi hat hónapban. Nem csak nekik van sanyarú sorsuk, az ország lakossága is éhezik, gyakoriak a fosztogatások.

A főváros, Caracas Caricuao állatkertjének elhullott vadjai között vietnami csüngőhasú sertések, tapírok, nyulak és madarak vannak - közölte Marlene Sifontes, az állatkerti dolgozók szakszervezetének vezetője. Hozzátette, hogy az ország többi állatkerti állatát is az éhhalál fenyegeti.

Az ország lakossága is éhezik. A venezuelaiak órákat állnak sorban a szupermarketekben, időnként hangosan, kórusban követelve az ételt, előfordul, hogy fosztogatni kényszerülnek, mivel az ország soha nem tapasztalt gazdasági válsággal küzd.

Sifontes szerint a Caricuao állatainak tragédiája a venezuelaiak szenvedésének metaforája. A hatóságok nem közölték az állatpusztulás adatait, de az ügyészség nyomozást indított az ügyben.

Jelenleg a caracasi állatkert oroszlánjainak és tigriseinek csökkentett húsadagját mangóval és sütőtökkel egészítik ki aggódó gondozóik, egy elefántjuk trópusi gyümölcsöket kap a szokásos takarmány helyett - mondta a szakszervezeti vezető.

A vidéki állatkertekben még súlyosabb az élelemhiány, a gondozók erejüket megfeszítve igyekeznek életben tartani állataikat. A nyugat-venezuelai Tachira állam La Laguna állatkertjének munkatársai adományokat gyűjtenek a helyi vállalkozóktól, hogy gyümölcsöt, zöldséget és húst tudjanak szerezni az állatoknak.

Májusban Falcón állam Paraguaná félszigetének egyik állatkertjében három állat pusztult éhen - közölte az igazgató. Azt tervezik, hogy állatok tucatjait - köztük a veszélyeztetett pápaszemes medvéket - egy másik venezuelai állam, Merida egy állatkertjébe költöztetik. A hat pápaszemes medve jelenleg a szükséges napi 16 kilogramm tápláléknak csak a felét kapja meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?