Húzzák-halasztják a britek a kilépési szándék hivatalos bejelentését

Az Európai Unióból való kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére szólította fel Nagy-Britanniát pénteken az Európai Parlament (EP) több frakcióvezetője.

Péntek délelőtti brüsszeli egyeztetésüket követően a képviselőcsoportok vezetői közül többen is arra figyelmeztették Nagy-Britanniát, hogy nem tűrhet halasztást az ország kilépési szándékának bejelentése, azzal nem várhatják meg, hogy a kormányzó Konzervatív Párt októberi konferenciáján új kormányfőt válasszanak a távozási szándékát bejelentő David Cameron helyett. Az uniós előírások szerint a távozni szándékozó országnak két éve van arra, hogy tárgyaljon a kilépés feltételeiről, ez a határidő azonban csak akkortól számít, amikor hivatalosan is bejelentette távozási szándékát. A tárgyalási határidő közös megegyezéssel meghosszabbítható.

Az Európai Néppárt EP-frakcióját vezető Manfred Weber felszólította a brit miniszterelnököt, hogy már az uniós állam-, illetve kormányfők keddi csúcstalálkozóján jelentse be országa kilépési szándékát.

"El kell kerülnünk, hogy hosszúra nyúljon a bizonytalanság időszaka, nem ejtheti foglyul az európai kontinenst a toryk belharca" - emelte ki a német politikus. "Azonnali hatállyal meg akarjuk kezdeni a kiválási tárgyalásokat (...) A távozás távozást jelent" - fogalmazott.

Gianni Pittella, a szociáldemokrata frakció első embere felelőtlenségnek nevezte, hogy David Cameron megpróbálja elhalasztani a kilépés hivatalos bejelentését. Kijelentette, a kormányfőt pártérdekek mozgatják, és nem törődik azzal, hogy mi lenne jó a brit nép számára.

Guy Verhofstadt, az EP liberális képviselőcsoportjának vezetője szerint nem vehető komolyan a felvetés, hogy az egész kontinensnek ki kellene várnia, hogy véget érjen a tory párton belüli torzsalkodás.

Gabriele Zimmer, a parlamenti patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal frakcióvezetője szerint Cameron csak időt akar nyerni, és ha az Európai Unió hagyja, hogy a brit kormányfő játsszon vele, akkor elveszíti a hitelességét. Hozzátette, ha a következő uniós csúcstalálkozón nem történik meg a bejelentés, akkor a mai naptól kezdve kellene számítani a kiválási folyamat két évét.

David Cameron brit miniszterelnök péntek délelőtt bejelentette távozási szándékát, miután az EU-tagságról tartott népszavazáson a kilépést pártoló tábor győzött. Elmondta, azt szeretné, ha a Konzervatív Párt októberi konferenciáján már más lenne Nagy-Britannia miniszterelnöke, és az Európai Unióval tartandó tárgyalásokat is már az utódjának kellene lefolytatnia.

Kapcsolódók

Kimaradt?