Volt feleségét és gyerekeit akarta látni az egyiptomi géprabló

Cipruson élő volt feleségét és gyerekeit akarta látni Szeif Eldin Musztafa, ezért térítette el az EgyptAir utasszállító repülőgépét és kényszerítette leszállásra Cipruson - legalábbis ezzel indokolta tettét a ciprusi rendőrségnek a géprabló szerdán. 

Az egyiptomi állampolgárságú Szeif Eldin Musztafa kedd reggel egy - mint később kiderült - robbanóöv-utánzattal térítette el az EgyptAir Alexandriából Kairóba tartó belföldi járatát, amely a ciprusi Lárnaka repülőterén szállt le. Ezt követően hatórás túszdráma vette kezdetét, amely végül vérontás nélkül, a gépeltérítő őrizetbe vételével végződött. 

Az 59 éves férfi szerdai közleményében azzal indokolta tettét, hogy „amikor valaki nem látta a családját 24 éve, és látni akarja a feleségét és a gyermekeit, és az egyiptomi hatóságok ezt nem engedik, mit tegyen?". Keddi ciprusi sajtóértesülések szerint Musztafa 1994-ig a földközi-tengeri szigetországban élt volt feleségével, akivel öt gyermeket neveltek. Korábban is felmerült a gyanú, hogy a férfi a feleségével akart találkozni. Ez abból az arabul írt levélből derült ki, amelyet a gépeltérítő a repülő ablakából dobott ki a túszdráma során. Emellett politikai követelései is voltak: menedékjogot kért Európában, és követelte az egyiptomi ellenzék 63 női tagjának a szabadon engedését. 

Szerdai hivatalos közlés szerint a gépen összesen 72-en tartózkodtak: 56 utas, a nyolcfős személyzet és további 8 EgyptAir-alkalmazott, akik már nem voltak szolgálatban. 

Alexandria és Kairó között a repülés időtartama mintegy 30 perc. Beszámolók szerint a géprabló felszállás után 15 perccel már átvette az irányítást. Musztafa szerdai tárgyalásán az egyik nyomozó elmondta, hogy a gépeltérítő egy légi utaskísérőnek megmutatta a testére erősített fehér színű robbanóöv-utánzatot, amelyhez egy detonátornak kinéző, kezében tartott tárgy csatlakozott. Ezután felszólította az utasokat és a legénységet, hogy adják át az útleveleiket, majd a legénység egyik tagjával megüzente a pilótának, hogy a gépet eltérítik, szálljon le Törökországban, Görögországban vagy Cipruson, de lehetőség szerint Cipruson - írta le a történteket a nyomozó. Musztafa szerinte azt is nyomatékosította, hogy ha a gép egyiptomi területen száll le, azon nyomban felrobbantja. 

A lárnakai bíróság szerdán elrendelte Musztafa nyolc napig terjedő vizsgálati fogságban tartását. A férfit géprablással, emberrablással, erőszakkal való fenyegetéssel, terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekkel és robbanószer birtoklásával gyanúsítják. Az incidens után kiderült, hogy a férfin lévő robbanószerkezet nem volt valódi, korábbi közlések szerint mobiltelefontokokból és zsinórokból készített utánzatot viselt. 

Az egyiptomi állami televízió közlése szerint az egyiptomi hatóságok kérték a gépeltérítő kiadását, ugyanakkor egy ciprusi rendőrségi szóvivő és egy kormánytisztviselő szerint korai még a kiadatásról beszélni. Az egyik utas szerint a légikísérők gondoskodtak arról, hogy ne törjön ki pánik, az utasok viszonylag higgadtan viselték a fejleményeket. Az egyiptomi és ciprusi hatóságok is hangsúlyozták, hogy a történtek indíttatása nem terrorizmus, a férfi nem volt "profi". 

A gépeltérítés egyik különös fejleménye volt az is, hogy Ben Innes, az egyik brit utas fényképet készített Musztafával. Innes megkérte az egyik légi utaskísérőt, hogy fordítsa le a géprablóhoz intézett kérését a fényképkészítésről. Musztafa vállának megvonásával beleegyezett, mire Innes vigyorogva mellé állt, amíg a stewardess elkészítette a fényképet. Miután a repülő leszállt Lárnakán, a géprabló az utasok többségét elengedte, csak a legénység három tagját és négy utast tartott meg túszként. A szabadon engedett emberek láthatóan nyugodtan sétáltak ki bőröndjeikkel a repülőgépből, majd felszálltak az eléjük küldött reptéri buszra. Nem sokkal később a többi túsz is szabadon távozott, majd maga a gépeltérítő is elhagyta a repülőt. A férfit azonnal őrizetbe vették a hatóságok, megkezdték a kihallgatását. 

A pilóta a Reuters hírügynökségnek korábban elmondta, hogy a férfi "abnormálisnak" tűnt. A ciprusi külügyminisztérium a férfi őrizetbe vétele után úgy írta le a géprablót, hogy "lelkileg labilis". 

Kapcsolódók

Kimaradt?