Elemzés: nem az Iszlám Állam a legveszélyesebb terrorszervezet

Egy friss elemzés szerint rossz taktikát folytat az Amerikai Egyesült Államok vezette koalíció azzal, hogy a terrorizmus elleni harcban csak az Iszlám Államra fókuszál. Ez ugyanis egy másik terrorszervezet érdekeit szolgálja: a Dzabhat an-Nuszra, vagyid az al-Nuszra Front csak arra vár, hogy az Iszlám Állam romjain új, hatalmas fenyegetést jelentve hatalmat nyerjen.

„Az al-Nuszra hosszabb távon sokkal veszélyesebb az Amerikai Egyesült Államokra nézve, mint az Iszlám Állam modellje” – áll az Institute for the Study of War és az American Enterprise Institute múlt héten kiadott, közös tanulmányában.

A jelentés kritizálja az amerikai stratégiát, amely a terrorizmus elleni háborúban csak az Iszlám Államra összpontosít. A tanulmány szerzői szerint ugyanis minden olyan stratégia, amely figyelmen kívül hagyja az al-Nuszra jelentette fenyegetést, veszélyt jelent az amerikaiak biztonságra – írja a CNN.

Mark Milley, az amerikai hadsereg vezérkari főnöke szerint azonban csak az orosz hadsereg tartja valós fenyegetésnek az al-Nuszrát, amiatt, hogy a csoport nagy mennyiségű nukleáris fegyverarzenált birtokol – ezzel képesek lennének akár az Egyesült Államokra is csapást mérni.

Az al-Nuszra Front 2011 végén jelent meg a szíriai polgárháborúban – hivatalosan azonban csak 2012. január 23-án alakult meg. Soraiban jórészt harcedzett szíriai katonák küzdenek, akik korábban Irakban harcoltak az amerikai csapatok ellen. Hamar az egyik legerősebb, az Aszad-rezsim megbuktatásáért harcoló csoporttá vált a szíriai konfliktusban – mostanra jelentős területeket birtokol Északnyugat-Szíriában. Több ellenzéki csoport is az al-Nuszra utasításait követi. A csoport már több terrorista merényletet is elkövetett, ezért többek között az ENSZ, az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is terrorszervezetté nyilvánította az al-Nuszrát.

A jelentés szerint az Iszlám Állam és az al-Nuszra támadásai is veszélybe sodorhatják a világgazdaságot, és azt eredményezhetik, hogy a nyugati országok többszörösen ellenőrizzék, és ezzel megnehezítsék a polgári szabadságjogok érvényesülését – ez pedig a nyugati, és főképp az amerikai értékek bukását jelentenék.  tanulmány egyik szerzője, Kim Kagan szerint az, hogy az al-Nuszra még nem indított olyan jellegű támadásokat a nyugati országok ellen, mint az Iszlám Állam, nem azt jelenti, hogy nem is tervezné. „Az Iszlám Állam mindezt feltűnőbben teszi, de mindketten létező fenyegetést jelentenek, mind meg akar támadni minket, mindkettő a Nyugat ellen mozgósítja az iszlamista közösségeket.” - mondta Kagan.

Kagan szerint az al-Kaida szíriai csoportja hosszabb távú és még makacsabb fenyegetést jelenthet, mint az Iszlám Állam – még akkor is, ha ugyanazt használják ki az előretörésért: a szíriai polgárháború jelentette regionális káoszt. „Az al-Nuszra Front nagyrészt egybefonódott a szíriai lakosokkal és az ellenzékkel. Arra várnak, hogy az Iszlám Állam bukása után átvehessék a globális dzsihád zászlaját.”

Genfben pénteken kezdődnek meg a béketárgyalások a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erőkkel és a kiválasztott lázadó csoportok képviselőivel – az ENSZ és az Egyesült Államok várakozásai szerint a fél éves tárgyalássorozat képes lesz megtörni az Iszlám Állam és más terrorcsoportok, köztük az al-Nuszra erejét is. A terrorcsoportok nem kaptak meghívást a svájci konferenciákra. 

Kapcsolódók

Kimaradt?