Kiszivárgott az Iszlám Állam titkos belső kézikönyve

Az Iszlám Állam belső használatú kézikönyvét hozta nyilvánosságra a The Guardian. A 24 oldalas kiszivárgott dokumentumban az Iszlám Állam (IS) a közigazgatásra és az állami működésére vonatkozóan ad utasításokat és tanácsokat a terrorszervezet vezetőinek.

A The Guardian birtokába került dokumentumból kiderül, hogy az Iszlám Állam Szíria és Irak bizonyos területein képzeli el a működését - írja a Magyar Idők Online. Komplett államot szándékozik felépíteni, kormányzati szervekkel, önálló kincstárral és működőképes gazdasági programmal. Az épülő állam apparátusában kiemelt figyelmet fordítanának az oktatásra, az egészségügyre és a kereskedelemre is. Az IÁ létfontosságúnak nevezi a központosított ellenőrzés kiépítését a stratégiailag fontos energiahordozók (olaj, gáz) felett.

A szöveget még 2014 júliusában kezdték el írni, akkor amikor Abu Bakr al-Bagdadi kalifátusnak nyilvánította a területet, ami az Iszlám Állam fennhatósága alá került. A kézikönyvet azóta részletesebben kidolgozták. A nyilvánosságra hozott dokumentum olyan kérdésekre is kitér, mint a természeti erőforrások felhasználása, az ipar, a külpolitika, és a kommunikáció megszervezése.

A hadseregre vonatkozóan nagyon szigorú szabályokat határozott meg az Iszlám Állam a dokumentum tanúsága szerint. Két részre osztanák az IS kötelékében harcolókat. Általános seregre és úgynevezett veteránokra, akiknek minden évben tanfolyamon kell részt venniük, ahol részletes, rendszeres kiképzést kapnak majd haditerv készítésből, fegyverismeretből és az új haditechnikák ismeretéből. A dokumentum a gyerekek hadseregbe való építéséről is szól. A kiskorúak kiképzése az elejétől fogva része volt az Iszlám Állam tervének. Fokozatosan képzik ki a gyerekeket, először a könnyű fegyverek használatát tanítják meg nekik, majd a legügyesebb, legrátermettebb fiúk részletesebb, behatóbb kiképzésben is részesülnek.

Összességében a The Guardianban nyilvánosságra hozott 24 oldalas dokumentum egy jól szervezett, ideológiailag felépített, komoly tervekkel rendelkező szervezet képét vázolja fel. Hiba lenne azt hinnünk, hogy csupán ész nélkül gyilkoló pszichopatákkal áll szemben a világ.

Kimaradt?