Tömegszerencsétlenséget okozott egy daru a mekkai nagymecsetben

A burkolat restaurálásához és a mecset bővítéséhez használt daru a mennyezetet átszakítva omlott az épület belsejébe.Az al-Arabíja hírtelevízió jelentése szerint a szerencsétlenséget a heves viharok okozták. Az elmúlt napokban pusztító homokviharok tomboltak Szaúd-Arábia nyugati részén. 

A közösségi médiában közzétett fényképeken véres ruhájú zarándokokat és a daru roncsait lehetett látni. Az áldozatok száma már száz fölé emelkedett. A halálos áldozatokon felül 238 sérültje van a tömegszerencsétlenségnek. "Minden sérültet és halottat kórházba szállítottak. Nincs több sérült a helyszínen" - közölte Szulejmán al-Amr ezredes, a polgári védelem vezetője. 

Mekka az iszlám első számú szent városa. Az egész világból érkeznek zarándokok Mekkába a szeptemberi zarándoklat, a hádzs alkalmából. Tavaly a mecset bővítési munkálatai miatt korlátozták a látogatók számát a zarándoklat idején. A zarándoklatok idején korábban számos tömegszerencsétlenség történt Mekkában. 2006-ban több száz zarándokot tapostak halálra. 

A szaúdi hatóságok azóta hatalmas összegeket fordítottak a zarándoklat fő színhelyeinek kibővítésére és a város közlekedésének javítására a további szerencsétlenségek elkerülése érdekében.

Kimaradt?