Spanyolország a javasoltnál is több menekültet fogad be

Spanyolország 17 680 menekültet fog befogadni, ez több mint amennyit az Európai Bizottság szerdai javaslatában előterjesztett - közölte a spanyol miniszterelnök-helyettes Madridban szerdán, újságíróknak nyilatkozva.

Soraya Sáenz de Santamaría elmondta: ahogy már előre jelezték, vita nélkül beleegyeznek az Európai Bizottság által kért 14 931 ember elhelyezésébe, és ezen felül várják annak a 2749 embernek az érkezését is, akiknek befogadását már korábban jelezték.

A spanyol kormány intenzíven dolgozik azon, hogy a menekültek számára ne csak a befogadást, hanem az integrációt is garantálni tudják közép- és hosszútávon - jelentette ki.

Spanyolország az Európai Unió országai közül, Németországot és Franciaországot követően, a harmadik legtöbb menekültet befogadó ország - jegyezte meg. A politikus egyelőre nem tudta megmondani, hogy a menekültek első csoportja mikor érkezhet meg a dél-európai országba.

A körülmények hatására a spanyol parlament költségvetési bizottsága szerdán egyhangúlag elfogadta, hogy az eredeti 53 millió euróról 200 millió euróra emeljék meg a menekültek ellátására szánt előirányzatot a jövő évi költségvetés tervezetében.

Dolgoznak egy egészségügyi protokoll létrehozásán is azért, hogy az érkezőket orvos vizsgálja meg, és ha kell, mielőbb megkapják a megfelelő kezelést.

A menekülteket ugyanolyan egészségügyi ellátás illeti meg, mint az ország állampolgárait - mondta Alonso Alfonso spanyol egészségügyi miniszter. A spanyol rektori konferencia pedig bejelentette: kollégiumi férőhelyeket ajánl fel menekült diákoknak és egyetemi tanároknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?