Orosz rakéta darabjait találhatták meg a maláj gép roncsainál

Feltehetően egy orosz gyártmányú Buk rakéta darabjait találták meg tavaly a Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító gép ügyében vizsgálódó holland nyomozók a katasztrófa helyszínén.

"A szakértők feltehetően egy Buk föld-levegő rakétarendszer bizonyos darabjait vizsgálják" - közölte kedden a nyomozással megbízott Holland Biztonsági Iroda (OVV).

A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata tavaly július 17-én az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen zuhant le 298 emberrel a fedélzetén. Az utasok kétharmada holland volt, ezért Hollandiát bízták meg a katasztrófa okainak felderítésére indult nyomozás összehangolásával.

A holland nyomozók korábban is egy rakétatalálatot neveztek meg a katasztrófa legvalószínűbb okaként, de most először tettek olyan kijelentést a nyilvánosság előtt, hogy valószínűleg rakétadarabokat találtak a helyszínen. 

A közlemény szerint "a leletek fontosak a bűnügyi nyomozás szempontjából, mert információkat szolgáltathatnak az MH17-es járat lezuhanásában érintettekről". Hozzátették azonban azt is, hogy továbbra sem lehet ok-okozati összefüggésre következtetni a katasztrófa és a rakétaroncsok között. A szóban forgó tárgyakat a nyomozók még egy korábbi kelet-ukrajnai misszió során találták – közölte az OVV.

A nyomozók hét olyan tárgyat találtak, amelyek a rakéta darabjai lehetnek – közölte a holland főügyészség szóvivője. A darabokat bűnügyi eljárás keretében vizsgálják. A bűnügyi nyomozók más szakértőket, közöttük fegyverszakértőket is felkérnek a tárgyak elemzésére.

Ukrajna és az Egyesült Államok állítása szerint a gépet egy olyan föld-levegő rakétával lőtték le, amelyet Oroszország szállított a szakadároknak. Oroszország az ukrán hadsereget okolja a repülőgép tragédiájáért.

A bűnügyi vizsgálatot folytató nyomozók – közöttük Hollandia, Ukrajna, Malajzia, Ausztrália, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Oroszország képviselői – jelenleg Hágában tartózkodnak, hogy megvitassák az OVV-nek a szerencsétlenség okairól szóló előzetes jelentését. A végleges jelentés várhatóan októberre készül el.

Oroszország július 29-én megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozattervezetét, amelynek értelmében a szerencsétlenség felelősei felett ítélkező különbíróságot állítottak volna fel. Moszkva ezt azzal indokolta, hogy a vizsgálat lezárulta előtt túl korai volna egy ilyen bíróságot felállítani és a kívánttal ellentétes hatása lenne.

Kapcsolódók

Kimaradt?