banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Elárasztotta Silvertont az aranybányából kiömlött szennyvíz

Katasztrófahelyzetet hirdetett ki hétfőn John Hickenlooper coloradói kormányzó, miután Silverton környékén 113 ezer hektoliter mérgező szennyvíz folyt a környékbeli folyóvizekbe egy használaton kívüli aranybányából.

Az intézkedéssel a kormányzó az állami költségvetésből félmillió dollárt szabadított fel a környezeti károk elhárítására. A nehézfémeket - arzént, higanyt és ólmot - tartalmazó szennyvízömlést múlt szerdán a szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) alkalmazottjai okozták véletlenül, egy korábban jelentett szivárgás helyszínén.

A környék több lakójától érkezett bejelentés az ivóvíz elszíneződéséről, de az EPA szerint egészségkárosodás egyelőre nem történt, és állatok sem betegedtek meg. A hatóságok mindenesetre nem javasolják, hogy az emberek az érintett kutakból igyanak, vagy az onnan nyert vízben fürödjenek.

A coloradói közegészségügyi hivatal elkezdte annak felmérését, hogy a szennyvíz milyen kárt okozott a halállományban és a környékbeli vizek élővilágában. Az EPA két ülepítőtavat létesített a szennyeződés megfékezése érdekében. Az EPA képviselői a helyzetről tárgyalásokat folytattak a közeli navahó rezervátum vezetőivel.

Kimaradt?