Minden tiltakozás ellenére újraindítottak egy atomreaktort Japánban

A széles körű társadalmi tiltakozás ellenére Japán visszatér az atomenergia-előállításhoz: a több mint négy évvel ezelőtti fukusimai katasztrófa óta először újraindít egy nukleáris reaktort. Hétfőn mintegy 200-an tüntettek a Szendai atomerőmű előtt.

A demonstrálók között volt Kan Naoto is, aki a fukusimai szerencsétlenség idején Japán kormányfői székében ült, és még hivatali ideje alatt a nukleáris energia szószólójából határozott ellenzőjévé vált. A lakosság bírósági úton próbálta megakadályozni az atomerőmű újraindítását, de nem járt sikerrel.

A szigetországban a 2011. március 11-ei földrengés és szökőár nyomán Fukusimában bekövetkezett katasztrófa következményeként nagyjából két éve mind a negyvennyolc kereskedelmi reaktor üzemen kívül van. A Szendai 1-es reaktor újraindítása sikert jelent az atomenergiához való visszatérést szorgalmazó Abe Sindzó kormányfő számára.

Az atomerőműveket üzemeltető konszernek a japán energiaszükségletet jelenleg hőerőművek segítségével fedezik, ezek működtetéséhez azonban drága kőolajat és földgázt kell behozni a nyersanyagban szegény országba. A fukusimai szerencsétlenséget megelőzően Japán áramszükségletének körülbelül harmadát atomenergiából fedezte, így a kormány a társadalmi ellenállás dacára vissza óhajt térni a nukleáris erőművek használatához. A közvélemény-kutatások szerint a lakkosság többsége ellenzi ezt a tervet.

A Szendai létesítmény tavaly szeptemberben elsőként teljesítette a fukusimai üzemzavar nyomán az országban bevezetett új biztonsági előírásokat, amelyek a japán kormány szerint a legszigorúbbak a világon. Csak azok az atomerőművek indulhatnak újra, amelyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. „Energiapolitikánk szempontjából fontos azoknak az atomreaktoroknak az újraindítása, amelyek biztonságossága megerősítést nyer” – hangsúlyozta Szuga Josihide kormányszóvivő.

A délnyugati Kagosima prefektúrában található létesítményt üzemeltető konszern hétfőn bejelentette, hogy a szendai atomerőmű első blokkját helyi idő szerint kedden délelőtt újra bekapcsolják. A reaktor péntektől fog áramot termelni. A vállalat közlése szerint a harmincegy éves blokk – amely Tokiótól alig ezer kilométerre délnyugatra található – szeptember elejére éri el a teljes termelési kapacitását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?