Leolvadt a nukleáris fűtőanyag a fukusimai atomreaktorokban

Leolvadt a nukleáris fűtőanyag a Fukusima-1 atomerőmű kettes számú reaktorában is - közölték a Nagojai Egyetem szakemberei pénteken, egy nappal azután, hogy bejelentették, az egyes reaktorban leolvadt a fűtőanyag.

A szakértők erre a következtetésre a kozmikus sugárzásból származó, úgynevezett müon elemi részecskék segítségével végzett vizsgálat alapján jutottak.

A japán fővárostól mintegy 240 kilométerre északra fekvő létesítményt üzemeltető Tepco vállalat csütörtökön arról számolt be, hogy szinte az egész nukleáris fűtőanyag leolvadt, és a reaktortartály aljába hullott a Fukusima-1 atomerőmű egyes számú reaktorában.

A müonok elemi részecskék, amelyek az űrből a kozmikus sugárzás révén érkeznek a Földre. A müonok a legtöbb anyagba behatolnak, a fűtőanyagban található urániumba azonban nem képesek. A reaktor müonokkal történő átvilágításakor kirajzolódnak a fűtőelem körvonalai, amiből következtetni lehet arra, hogy hol találhatók a nukleáris anyag szétesett darabjai.

A Japánban található fukusimai erőmű négy évvel ezelőtt, 2011. március 11-én súlyosan károsodott egy földrengés és az azt követő szökőár miatt, ez volt az 1986-os csernobili tragédia óta a legnagyobb atombaleset. A nukleáris szivárgás közvetlenül nem követelt áldozatokat, a természeti katasztrófában viszont több mint 18 ezer ember vesztette életét.

A Tepco azt tervezi, hogy felhasználja a mostani elemzést az atomerőművel kapcsolatos legnehezebb feladat végrehajtásához, a leolvadt fűtőanyag eltávolításához. Ez a munka várhatóan több évig tart majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?