Éveket késhet a fukusimai fűtőelemek elszállítása

Több évet fog késni a 2011-es földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai erőmű elhasznált vagy megolvadt nukleáris fűtőelemeinek kiemelése és elszállítása - jelentette csütörtökön a japán média.

A híradások szerint az elhasznált nukleáris fűtőelemek kiemelése az egyes reaktor pihentetőmedencéjéből az eredeti menetrendhez képest kétéves késéssel, csak 2019-ben kezdődhet meg. Komolyabb feladatot jelent a megolvadt fűtőelemek eltávolítása a reaktorból - itt ötéves késésre lehet számítani, és a munkálatok csak 2025-ben kezdődhetnek meg. A késést a feladat bonyolultságával és időigényességével magyarázzák a fukusimai erőművet üzemeltető vállalatnál (Tepco).

Jelenleg a Tepco szakemberei a négyes blokk pihentetőmedencéjében lévő fűtőelemek kiemelésén dolgoznak. Ebben a reaktorban a 2011. márciusi történt földrengés és szökőár idején hidrogénrobbanás történt, amely erősen megrongálta az épületet, és félő, hogy egy újabb, erős földrengés esetén összeroskadna. Ezért az ott tárolt fűtőelemek eltávolítását tartják a legfontosabb feladatnak, és a munka várhatóan az év végéig be is fejeződik.

Kimaradt?