Japán visszatérne az atomenergiához

A Fukusimai katasztrófa óta első ízben nyilvánította biztonságosnak a japán atomenergetikai hatóság a szigetország egyik leállított reaktorát – írja a nol.hu.

Három és fél évvel a cumanit követő súlyos atomerőmű balesetet követően a Japán Nukleáris Felügyelet működésre késznek nyilvánította a Sendai atomerőmű leállított két reaktorát, amivel megfigyelők szerint Japán egy lépéssel közelebb került atomerőművei újraindításához.

Az ügynökséget két éve hozták létre abból a célból, hogy helyreállítsa a japán közvélemény bizalmát az atomenergia békés felhasználása iránt. A 2011 márciusában történt katasztrófa után Japán mind a 48 üzemelő atomreaktorát leállították s bár most a déli Kyushu szigetén lévő két reaktort biztonságosnak nyilvánították, még hónapok telhetnek el, amíg a helyi hatóság és végül a miniszterelnök zöld utat ad az újraindulásra.

Bár a kormányfő szorgalmazná a japán gazdaságnak vélhetően hasznos nukleáris ipar újraélesztését, a közvélemény kutatások szerint a lakosság szkeptikus mind az erőművek biztonságosságával, mint a nukleáris lobbihoz közelinek tartott kormányzó párt azon képességével kapcsolatban, hogy az képes szavatolni a biztonságot.

Kritikus szakemberek egyenesen azt állítják, hogy a kormány által nagy nyomásnak kitett ügynökség nem vette kellően figyelembe az egyébként is vulkanikusan aktív területen lévő Sendai reaktorokkal kapcsolatos, júliusban készült jelentésére érkezett majd húszezer hozzászólást.

Kimaradt?