Ellenőrizhetlenné vált a helyzet Fukusimában

Ellenőrizhetetlennek ítéli a sérült fukusimai atomerőműben kialakult helyzetet az üzemeltető energetikai társaság – idézte az Euronews-t az atv.hu. Az üzemeltető Tepco illetékeseit a japán ellenzéki demokrata párt hívta egyeztetésre, miután három nappal ezelőtt a kormányfő bejelentette, hogy a kabinet saját kezébe veszi a Fukusimában szivárgó radioaktív víz okozta probléma megoldását.

Ezen a megbeszélésen hangzott el, hogy az erőmű reaktoraiból kikerülő szennyezett víz mostanra elérte a talajvizet, tehát megkésettnek tűnik a cég terve, hogy tudniillik a tartályokból elfolyó radioaktív vizet a Csendes-óceánba vezessék. A Tepco delegációjának vezetője szó szerint úgy fogalmazott, végtelenül sajnálják, de úgy érzik, a Fukusimában kialakult helyzetet már nem képesek ellenőrzésük alatt tartani.

Abe Sinzo, japán miniszterelnök szeptember tizedikén jelentette be, hogy Tokió saját felelősségének tekinti a két és fél évvel ezelőtti földrengésben, illetve az azt követő szökőárban megsérült atomreaktorok ügyét. A Tepco akkor még állította, hogy ura a helyzetnek. Pár nappal később azonban kiderült, hogy a talajvízben mért trícium-sugárzás egy nap alatt másfélszeresére nőtt a tárolók környezetében Fukusimában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?