Ismét nagyon sugároz a fukusimai atomerőmű

Tizennyolcszorosára emelkedett a radioaktivitás szintje egy sugárszennyezett vizet tartalmazó fukusimai víztárolóban - közölte vasárnap a létesítményt üzemeltető vállalat (TEPCO) képviselője.

A TEPCO illetékese szerint az erősen megemelkedett sugárzási szintet szombaton észlelték az egyik tároló aljánál. A hatóságok óránként 1800 millisievertes sugárzást mértek, ami négy óra alatt képes megölni azt az embert, akit sugárszennyezés ér.

Ugyanennél a tárolónál augusztus 20-án mintegy háromszáz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el, akkor száz millisievertes sugárzást mértek. Sem akkor, sem most senki nem tartózkodott a tároló közelében, így senkit nem ért sugárzás.

A TEPCO alkalmazottai szombaton egy apró lyukat észleltek egy olyan vezetéken, amely két másik tárolót köt össze. A lyukon keresztül másfél percenként egy csepp víz szivárgott ki.

A radioaktív víz szivárgása hónapok óta állandó gondot jelent a lebontásra ítélt Fukusima-1 atomerőműben. Márciusi összesítés szerint az erőmű alatti helyiségekben, a talajvíz-elvezető rendszerben és a létesítmény területén lévő tartályokban összesen több mint 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel. A TEPCO július közepén ismerte el, hogy a szennyezett talajvíz egy része valószínűleg a tengerbe szivárog.

A Fukusima-1 erőmű a 2011. márciusi földrengésben és szökőárban szenvedett súlyos nukleáris balesetet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?