banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Athén átmeneti finanszírozási megoldást akar júliusra

Görögország arra kéri euróövezeti partnereit, hogy júliusi fizetési kötelezettségeinek teljesítése érdekében találjanak egy átmeneti megoldást, miközben igyekeznek hosszú távú megállapodásra jutni - közölte egy görög kormányzati tisztségviselő.

A Reuters hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó görög illetékes annyit mondott, a görög javaslat értelmében megállapodást kötnének a hónap végéig tartó időszakra, hogy ez alatt a rövid idő alatt előkészítsenek egy nagyszabású, fenntartható megállapodást.

Kompromisszumra készülnek

Az AFP francia hírügynökség görög kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy az athéni vezetés szerdán olyan tervvel áll elő, amelynek összeállításakorfigyelembe vették a hitelezők javaslatait, a görög népszavazás eredményeit és a görög politikai pártok hétfőn meghatározott közös álláspontját.

Mindezt brüsszeli forrásból egyelőre nem erősítették meg. Miközben tartott még az euróövezeti országok állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója, uniós forrásokból máris olyan értesülések láttak napvilágot, hogy vasárnap újabb csúcstalálkozót rendeznek.

Az idézett források szerint erre akkor kerülhet sor, ha  Alekszisz Ciprasz kedd esti javaslatát - vagy javaslatait - az állam- és kormányfők tárgyalási alapnak tekintik.

Obama ismét intézkedett

A Fehér Ház szóvivője helyi idő szerint kedd délután Washingtonban közölte, hogy Barack Obama a nap folyamán ismét telefonon felhívta Angela Merkel német kancellárt és Alekszisz Ciprasz görög kormányfőt, és - két napon belül immár másodszor - megegyezésre szólított fel Görögország és euróövezeti partnerei között.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?